x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exit-poll. Separatiştii catalani au obţinut majoritatea în alegerile regionale

Exit-poll. Separatiştii catalani au obţinut majoritatea în alegerile regionale

27 Sep 2015   •   22:48
Exit-poll. Separatiştii catalani au obţinut majoritatea în alegerile regionale
Sursa foto: Johannes Kern/wikimedia commons

Cele două liste separatiste care s-au prezentat la alegerile regionale din Catalonia au câştigat duminică majoritatea absolută în parlamentul regional al Cataloniei, arătau duminică seară două exit-poll-uri, un rezultat ce ar îndrepta regiunea spre un potenţial curs de coliziune cu guvernul central al Spaniei asupra independenţei, informează Reuters şi France Presse.

Principalul grup secesionist "Junts pel Si" (Împreună pentru Da) ar obţine între 63 şi 66 de locuri în legislativul de 135 de locuri, în timp ce partidul mai mic de stânga CUP este asigurat cu alte 11 până la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de televiziunea catalană TV3, cel mai mare realizat.

Sondajul comandat de TV3 acordă între 74 şi 79 de locuri separatiştilor, din totalul de 135. Un alt sondaj, al companiei GAD3 pentru radioul Cope, arăta că separatiştii obţin între 71 şi 76 de locuri.

Secesioniştii ar obţine împreună 49,8% din voturi potrivit primului sondaj şi 48% potrivit celui de-al doilea, notează France Presse.

Ambele formaţiuni au anunţat că dacă vor câştiga majoritatea, ar declara unilateral independenţa în termen de 18 luni. O iniţiativă faţă de care guvernul central de la Madrid se opune vehement şi afirmă că o va bloca în instanţă deoarece constituţia spaniolă nu permite acest lucru, notează agenţia Reuters. 

Agerpres

×