x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozie pe un poligon militar din Bulgaria. Un cetățean american a murit - UPDATE

Explozie pe un poligon militar din Bulgaria. Un cetățean american a murit - UPDATE

06 Iun 2015   •   16:34
Explozie pe un poligon militar din Bulgaria. Un cetățean american a murit - UPDATE
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

UPDATE - Un cetăţean american a murit şi alte patru persoane, printre care doi americani, au fost rănite sâmbătă în timpul unui test cu lansator de grenade într-un poligon al uzinei VMZ Sopot, din centrul Bulgariei, informează agenţia oficială BTA.

Potrivit Direcţiei regionale Plovdiv a Ministerului de Interne, un apel de urgenţă a fost primit la ora 11.30, fiind raportat un accident cu o grenadă, în urma căruia o persoană şi-a pierdut viaţa. Victima este un cetăţean american, doi conaţionali ai acestuia fiind răniţi, dintre care unul a fost internat în stare critică la spitalul universitar din Plovdiv, a indicat centrul de presă al instituţiei medicale.

Doi bulgari, răniţi şi ei în explozie, şi celălalt american au suferit răni mai uşoare, care au fost tratate la un spital din Karlovo. Toţi trei vor fi transportaţi la Plovdiv.

Parchetul districtual din Plovdiv a deschis o anchetă în acest caz, notează BTA.

Ministerul Economiei a precizat, într-un comunicat, că accidentul s-a produs în timpul unui test efectuat de o companie privată. Muniţia folosită era de proastă calitate, fabricată de VMZ Soot în 1984, şi fusese achiziţionată de compania privată în urmă cu câţiva ani, afirmă ministerul bulgar. Acesta susţine că întreaga vină aparţine firmei private, singura legătură cu uzina din Sopot fiind poligonul de lângă satul Anevo, pe care compania l-a închiriat cu acte în regulă.

Primarul din Sopot, Veselin Licev, a confirmat că 'victima şi doi din cei patru răniţi făceau parte dintr-o misiune străină', lăsând să se înţeleagă că este vorba despre comercianţi de arme civili, fără însă a le preciza naţionalitatea, transmite AFP.

O explozie produsă sâmbătă la o uzină militară din centrul Bulgariei s-a soldat cu decesul unei persoane şi rănirea altor patru, transmite Reuters, citând un comunicat al Ministerul de Interne de la Sofia. Potrivit site-ului de ştiri Novinite, care confirmă numărul victimelor, explozia a avut loc într-un poligon militar.

Conform comunicatului citat de Reuters, accidentul s-a produs în timpul unui test de producţie la complexul militar din localitatea Anevo, parte a companiei de stat producătoare de armament VMZ Sopot.

Postul naţional de radio şi alte surse media au relatat că bărbatul ucis şi doi răniţi sunt cetăţeni americani. Contactat de Reuters, Ministerul de Interne nu a putut confirma naţionalitatea victimelor.

'Nu există panică în oraş (Sopot), nu există pericol de noi explozii', a declarat, la postul naţional de radio, primarul Veselin Licev, care s-a deplasat imediat la locul exploziei, unde au sosit mai multe ambulanţe.

Potrivit Novinite, primarul Licev a declarat că persoana ucisă în explozie nu este cetăţean bulgar. Conform unor informaţii preliminare, o grenadă de mână ar fi explodat în timpul unui exerciţiu militar, adaugă Novinite.

În octombrie 2014, mai multe deflagraţii puternice la o uzină de explozibili din Ignatievo s-au soldat cu 15 morţi şi trei răniţi, la doar două luni după ce oficiali guvernamentali au avertizat asupra unor grave încălcări ale normelor de securitate la fabrică. Poligonul de la Anevo se află lângă Ignatievo. agerpres.ro

×
Subiecte în articol: explozie bulgaria