x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema dreaptă franceză se revoltă: Stop culorilor turceşti pe Turn Eiffel!

Extrema dreaptă franceză se revoltă: Stop culorilor turceşti pe Turn Eiffel!

06 Oct 2009   •   00:00

Frontul Naţional din Franţa /FN, de extrema-dreaptă/ s-a mobilizat luni împotriva iluminării Turnului Eiffel în culorile drapelului turcesc, cu o zi înainte de această operaţiune lansată în cadrul sezonului Turciei în Franţa, relatează AFP. ''Nu Turnului Eiffel turcesc !'', a declarat într-un comunicat Jean-Marie Le Pen, reiterându-şi ''ataşamentul'' faţă de o Franţă albastru-alb-roşu'' /culorile drapelului francez/ şi refuzul faţă de o integrare a Turciei în Uniunea Europeană /UE/.



FN va organiza joi în capitală o manifestare a unor aleşi pentru a protesta faţă de acţiunea de iluminare a Turnului Eiffel în culorile drapelului turcesc aprobată de către primarul Parisului, socialistul Bertrand Delanoe. ''În timp ce locuitorii din /regiunea pariziană/ Île-de-France sărăcesc, Delanoe şi /preşedintele francez Nicolas/ Sarkozy se dedau, fără ruşine, la o uriaşă degringoladă a banului public'', a declarat Marie-Christine Arnautu, lideră a FN pentru regiunea pariziană.

Contactat de AFP, adjunctul primarului Parisului în problema relaţiilor internaţionale, Pierre Schapira, a precizat că iluminarea nu include semiluna islamică, cum a afirmat FN, şi că guvernul turc şi-a asumat costul acţiunii respective. ''Ambasadorul Turciei este cel care ne-a propus acest proiect. Noi am fost de acord în principiu, dar ei sunt cei care au plătit'', a afirmat Schapira. Preconizată pentru perioada 6-11 octombrie, iluminarea Turnului Eiffel se înscrie în cadrul sezonului Turciei, un program al Ministerului Culturii ce prevede 400 de evenimente timp de nouă luni în toată Franţa.

În cadrul acestor evenimente, Nicolas Sarkozy îl va primi pe şeful statului turc, Abdullah Gull, în cadrul primei întâlniri bilaterale oficiale de la alegerea, în mai 2007, a preşedintelui francez. Cei doi şefi de stat vor vizita, după un dejun de lucru, expoziţia ''De la Bizanţ la Istanbul'', organizată la Grand Palais din Paris. Relaţiile politice dintre Paris şi Ankara sunt dificile din cauza opoziţiei categorice a lui Sarkozy faţă de o eventuală aderare a Turciei la Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: externe