x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema-dreaptă ia avânt în UE

Extrema-dreaptă ia avânt în UE

08 Noi 2011   •   21:00

In ultima vreme s-a observat o crestere a popularitatii curentului de extrema-dreapta in Uniunea Europeana, in special in randul tinerilor barbati cu varsta pana-n 30 de ani, arata un studiu publicat la Bruxelles de centrul britanic de reflectie Demos. 'In timp ce numeroase tari europene au privirea atintita asupra starii economiei lor, o alta criza de incredere se pregateste. In toata Europa, tinerii se simt abandonati de partidele traditionale si reprezentantii lor si afiseaza simpatie pentru gruparile populiste', a avertizat Jamie Bartlett, autor al raportului publicat in limba engleza pe site-ul Demos.

Studiul are la baza raspunsurile afisate pe Facebook date de aproximativ 11.000 de simpatizanti ai 14 grupari de extrema-dreapta din 11 tari europene. Una dintre concluziile acestui studiu a fost aceea ca extinderea islamismului, care este perceputa tot mai mult ca fiind o amenintare la adresa statelor europene, reuseste sa uneasca tot mai multe persoane din Europa, scrie AFP. Pe de alta parte, cetatenii europeni au denuntat si fenomenul globalizarii, afirmand ca efectele acestuia distrug 'drepturile muncitorilor', care si-au pierdut incre­derea in guvernele lor, in institutiile europene si in sistemul judiciar, dupa cum releva Demos.

'In opinia lor, principalele partide politice au pierdut contactul cu realitatea, sunt insipide si indepartate, incapabile sa raspunda dificultatilor pe care le intampina in viata de zi cu zi', afirma Bartlett, care avertizeaza ca ingrijorarile acestor oameni 'trebuie luate in serios', iar politicienii europeni trebuie 'sa asculte si sa raspunda'.

×
Subiecte în articol: externe