x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Facebook va plăti pentru folosirea datelor utilizatorilor în scopuri publicitare. Care e nota de plată

Facebook va plăti pentru folosirea datelor utilizatorilor în scopuri publicitare. Care e nota de plată

27 Aug 2013   •   18:12
Facebook va plăti pentru folosirea datelor utilizatorilor în scopuri publicitare. Care e nota de plată

Un tribunal din San Francisco a aprobat, luni seară, un acord potrivit căruia Facebook va plăti 20 de milioane de dolari pentru că a utilizat "like"-urile, numele şi pozele de profil ale utilizatorilor în scopuri publicitare.

Banii vor fi repartizaţi între grupurile pentru protejarea vieţii private pe internet, avocaţii şi utilizatorii de Facebook care au depus o plângere comună.

Judecătorul Richard Seebord, a considerat că suma propusă, o mică parte din miliardele de dolari cerute în plângere, a fost corectă, date fiind dificultăţile pe care le-ar fi întâmpinat reclamanţii în a dovedi că au fost prejudiciaţi financiar sau că faptul că au apăsat "like" nu înseamnă neapărat că susţin reclamele respective.

Potrivit justiţiei, Facebook a utilizat like-urile, numele utilizatorilor şi pozele lor de profil în scopuri publicitare, fără a le cere acestora permisiunea.

Circa 150 de milioane de utilizatori au fost afectaţi, însă potrivit judecătorului, o mică parte din aceştia au depus oficial plângere, astfel că suma de 20 de milioane de dolari este suficientă pentru a rezolva dosarul pe cale amiabilă, conform AFP.

"Aranjamentul permite acordarea unei compensaţii corecte, rezonabile şi adecvate ţinând cont de circumstanţe, în special mica probabilitate a unui rezultat mai bun în urma unui proces", a estimat judecătorul.

Acordul prevede, de asemenea, ca Facebook să-şi modifice regulile şi să ofere mai mult control utilizatorilor săi în ceea ce priveşte exploatarea potenţială a datelor acestora în cadrul reclamelor.

Plângerea a fost depusă la începutul lui 2011, după ce Facebook a lansat programul "Sponsored Stories" ("articole sponsorizate").

×
Subiecte în articol: daune facebook justitie