Un număr în creştere de companii mari americane caută protecţie împotriva falimentului, semn al unor condiţii de credit din ce în ce mai aspre. Opt companii cu datorii de peste 500 milioane de dolari au depus astfel de cereri de protecţie în această lună, în timp ce în 2022 media lunară a fost de doar trei.
27 de debitori mari au intrat în faliment până acum în 2023, comparative cu 40 pentru întregul an 2022.
Randamentele obligaţiunilor junk au consemnat mai mult de o dublare de la sub 4% la mijlocul anului 2021, dezvăluind cât de scump a devenit capitalul pentru debitorii mai puţin solvabili. Banca centrală americană a avertizat că băncile ar putea restrânge în continuare oferta de credit pentru companii în urma turbulenţelor recente din sectorul bancar.
„Ne aşteptăm la o creştere a restructurărilor determinată de o combinaţie de niveluri mai ridicate ale datoriei în urma pandemiei şi scumpirii creditului“, arată Bill Derrough, bancher de investiţii la Moelis.
Pe de altă parte, numărul americanilor care au depus cerere pentru beneficii de şomaj a crescut doar moderat săptămâna trecută, iar datele pentru două săptămâni anterioare au fost revizuite puternic în jos, indicând că piaţa americană a muncii rămâne solidă, potrivit Reuters.
Guvernul american îşi va publica raportul privind ocuparea forţei de muncă pentru luna mai la sfârşitul acestei săptămâni. Unii economişti spun că rezilienţa pieţei muncii creşte riscul ca Fed să majoreze în continuare dobânzile în iunie.
În luna aprilie, economia americană a adăugat 253.000 de locuri de muncă, comparativ cu estimările Reuters de 245.000.
Piaţa americană a muncii a încetinit doar marginal în pofida majorării cu 500 puncte bază a dobânzilor de către Fed.
Analiştii ING arată că şomajul este un indicator care nu reflectă ultimele schimbări şi că acesta va încheia din nefericire anul la un nivel mai ridicat decât cel din prezent.
Pentru că indicatorul nu reflectă ultimele schimbări, câteodată apar semnale contradictorii, arată aceştia. Băncile americane îşi înăspresc standardele de creditare, fapt ce rezultă întotdeauna într-o creştere a şomajului.
În urma retragerii liniilor de creditare de către bănci, companiile cu probleme se transformă în companii falimentare, iar şomajul creşte, arată analiştii ING.
(sursa: Mediafax)