x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Familie frumoasă şi ură religioasă

Familie frumoasă şi ură religioasă

de Sînziana Stancu    |    15 Dec 2010   •   19:32
Familie frumoasă şi ură religioasă
Sursa foto: /AFP/Mediafax

142642-afp-122318-01-02-1.jpgMaria Nedelcovici, bunica soţiei au­to­rului atentatului sinucigaş de la Stockholm, Taimour Abdulwahab al-Abdaly, a dezvăluit publicaţiei Dai­ly Mail că nepoata sa, Mona Abdaly, a fost cea care l-a transformat pe tâ­nărul irakian într-un islamist ra­dical, deşi el nu avea nici pe departe ase­menea simpatii până când a ajuns în Marea Britanie şi s-a căsătorit cu ea.

Mona, ea însăşi provenită dintr-o mamă româncă, Mihaela, şi un tată irakian, Abdul, care s-au cunoscut şi s-au căsătorit la Bucureşti, unde el studia arhitectura, s-a născut în 1982, în ca­pitala României. În anii ’80, tatăl Monei călătorea frecvent în interes de serviciu în Algeria, unde o lua adesea şi pe ea. De altfel, toţi trei au stat atunci, zece ani, în această ţară. Acum, Abdul este implicat şi în programul ONU de reconstrucţie a Irakului, călătorind deseori în această regiune. În 1995 au emigrat cu toţii în Suedia, stabilindu-se acolo. În ce o priveşte pe Mona, schimbarea ei a început în anul 2000. Ea a devenit adeptă a Islamului radical după un pelerinaj în Tunisia, unde a fost în acel an cu tatăl ei.

După atacurile teroriste din 11 Septembrie 2001, convingerile în privinţa islamismului radical i s-au accentuat. „Mona a venit în România aproximativ în perioada atacurilor teroriste din 2001 din America. Insista să poarte văl şi să îşi acopere picioarele, deşi era în mij­locul verii”, a povestit bunica Mo­nei. „Mona l-a transformat pe soţul ei într-un extre­mist. Ea este singura vinovată. Mona putea să îl oprească, dar a refuzat. Ar fi trebuit să ştie mai bine”, a continuat Maria Nedelco­vici, susţinând că ea a fost cea care l-a prezentat pe Taimour ra­dicalilor islamişti, transformându-l astfel şi pe el într-un extre­mist.

Acest lucru s-a întâmplat imediat după atentatele din Ame­rica, atunci când Mona se mutase la Luton, în Marea Britanie, localitate în care există o comunitate de aproximativ 20.000 de musulmani şi unde ea îl cunoscuse pe Taimour, care ve­nise din Suedia acolo, ca să studieze fiz­ioterapia. Prietenii suedezi ai lui Taimour au povestit publicaţiei britanice că înainte să se mute în Marea Britanie Taimour era un tânăr vesel, normal, care bea bere, avea o mulţime de prietene şi lucra ca DJ la un post local de radio. „Când Taimour a mers în Marea Britanie, unele persoane au băgat diavolul în el. Taimour era un adolescent sociabil în Suedia. Nu se gândea la Irak ca la casa lui”,  a povestit şi familia lui Taimour din oraşul suedez Tranas.

Prie­tenul lui din copilărie, Pelle Johansson, a adăugat că nu prezenţa comunităţii musulmane din Luton l-a determinat să se mute acolo, ci un curs de fizioterapie pe care voia să-l urmeze, pentru că visa să ajungă fizioterapeut.

Taimour lasă în urmă trei copii superbi, două fetiţe şi un băiat: Amira, de 4 ani, Aisha, de 2 ani, şi Osama, de numai 6 luni. Despre numele băieţelului, dat după cel al autorului atentatelor din 11 Septembrie, bunica Maria nu s-a putut abţine să nu-şi cri­tice încă o dată nepoata: „Din toate numele din lume, Mona a trebuit să aleagă Osama”...

×
Subiecte în articol: externe