Jurnalistul irakian, care a aruncat cu pantofii săi în preşedintele american George W. Bush, a fost audiat ieri de judecătorul de instrucţie.
Muntazer al-Zaidi, jurnalistul de 29 de ani de la televiziunea sunnită irakiană Al-Bagdadyia, care într-un acces de mânie împotriva americanilor, şi-a scos pantofii şi i-a aruncat în preşedintele american George W. Bush, în timpul conferinţei de presă de duminică, de la Bagdad, a fost adus ieri în faţa unui judecător de instrucţie irakian, informează AFP. Muntazer “a cooperat bine” cu justiţia, după cum a precizat fratele său, Durgham, spunând că a aflat acest lucru chiar de la judecătorul care l-a audiat pe Muntazer. Durgham şi doi fraţi ai săi, Maitham şi Oudai, au mers ieri în “zona verde” – cea mai bine păzită din Bagdad – unde au avut loc audierile, dar nu au fost lăsaţi să îl vadă sau să stea de vorbă cu Muntazer.
OASE RUPTE
Durgham le-a mai declarat jurnaliştilor AFP că fratele său fusese internat într-un spital din “zona verde”, cu braţul şi coatele rupte şi că nu ştia nimic despre starea sănătăţii lui. În Bagdad circulau zvonuri că Muntazer ar fi fost bătut de forţele de securitate, însă oficial nu s-a dat nici o informaţie. În schimb, presa, atât cea irakiană, cât şi cea străină, a scris pe larg că Bush şi-a iertat agresorul, iar ieri, că le-a spus autorităţilor irakiene “să nu reacţioneze excesiv” faţă de jurnalistul irakian. Totuşi, unul dintre colegii lui Durgham a declarat ieri presei franceze că jurnalistul i-a cerut conducerii postului de televiziune la care lucrează să îi trimită “trei avocaţi irakieni”. Durgham a dezvăluit şi faptul că fratele său plănuise mai demult să facă acest gest cu ocazia vizitei de bun rămas, în Irak, a lui Bush, vrând să protesteze astfel faţă de invazia americană în Irak. În virtutea Codului Penal irakian, jurnalistul riscă o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare, pentru “ofensă adusă unui şef de stat străin”.
Muntazer a devenit un fel de simbol “antiimperialist” după gestul său de duminică, liderul şiit irakian Moqtada Sadr declarându-l “erou”, iar comitetul musulmanilor sunniţi, “icoana rezistenţei împotriva ocupaţiei”. Cu toate acestea, unii irakieni sunt de părere că nu este deloc “convenabil” să ofensezi un “invitat”, pentru că acest lucru este “contrar culturii ospitalităţii arabe”. În străinătate, după episodul de duminică, pe care Bush l-a calificat ca fiind “cea mai bizară întâmplare din mandatul său”, incidentul a stârnit pofta de glumă şi a dat naştere unui joc video pe Internet, iar pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez l-a făcut să afirme, în faţa ziariştilor şi spre deliciul lor, că de-acum înainte “nu va mai fi atent doar la cine ridică mâna să-i pună întrebări, ci şi la cine ridică piciorul!...”.
Citește pe Antena3.ro