x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suspectul în cazul împușcării premierului slovac, supărat pe rezultatul alegerilor

Suspectul în cazul împușcării premierului slovac, supărat pe rezultatul alegerilor

de Redacția Jurnalul    |    16 Mai 2024   •   16:30
Suspectul în cazul împușcării premierului slovac, supărat pe rezultatul alegerilor
Sursa foto: Hepta

Suspectul în cazul împușcării premierului Robert Fico e „un lup singuratic”, supărat după ce un aliat al lui Fico a câștigat alegerile prezidențiale de luna trecută, spune guvernul slovac.

„Este vorba de un lup singuratic ale cărui acțiuni au fost accelerate după alegerile prezidențiale, deoarece era nemulțumit de rezultatul acestora", a declarat reporterilor ministrul de interne Matus Sutaj Estok.

Fico se afla joi în stare gravă, dar stabilă, a declarat un oficial al spitalului, după ce liderul populist a fost nimerit de mai multe ori într-un atentat care a zguduit țara.

Tentativa de asasinat a șocat națiunea central-europeană, mulți punând atacul în parte pe seama polarizării politice care a divizat țara, informează AFP.

Ministrul de interne Matus Sutaj Estok a declarat că o anchetă inițială a constatat „o motivație politică clară" în spatele atacului. Joi, același ministru a spus că suspectul este „un lup singuratic” care „nu aparținea niciunui grup politic”.

Ministrul nu a precizat care a fost motivul atacului.

Fico a fost mult timp o figură care a divizat în Slovacia și nu numai, iar revenirea sa la putere anul trecut pe baza unui mesaj pro-rus și antiamerican a dus la îngrijorări și mai mari în rândul celor din Uniunea Europeană că ar putea abandona cursul pro-occidental al țării sale.

Medicii l-au operat timp de 5 ore pe Fico, despre care inițial s-a spus că era în pericol de moarte, potrivit directorului Spitalului F.D. Roosevelt din Banska Bystrica, Miriam Lapunikova.

Cinci focuri de armă au fost trase în fața unui centru cultural din orașul Handlova.

Poliția slovacă nu a furnizat nicio informație cu privire la identitatea trăgătorului. Dar informații neconfirmate au sugerat că acesta este un pensionar în vârstă de 71 de ani, cunoscut ca poet amator, și este posibil să fi lucrat anterior ca agent de securitate la un centru comercial din sud-vestul țării.

Consiliul de Securitate al Slovaciei urma să se reunească joi în Bratislava pentru a discuta situația.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: FICO suspect rezultat alegeri