Şerpi uriaşi, inclusiv din speciile boa constrictor şi piton african, au invadat statul american Florida, ajungând şi adaptându-se chiar şi la mediul urban din Miami.
Autorităţile americane au tras semnalul de alarmă, numărul "invadatorilor" crescând pe zi ce trece şi nici o măsură luată până acum împotriva lor nedovedindu-se eficientă. Lupta cu târâtoarele este foarte dificilă, pentru că, în primul rând, acestea se înmulţesc foarte repede, având un mediu deosebit de prielnic în zonele mlaştinoase din Parcul naţional Everglades, care ocupă o mare suprafaţă din sudul statului.Speciile de şerpi nu sunt originare din Statele Unite, pielea lor are culori care le permit să se camufleze perfect în peisaj, parcurg cu uşurinţă distanţe uriaşe şi se hrănesc aproape cu orice animal. Sunt foarte adaptabili la mediu, serpii boa şi pitonii ajungând chiar şi în zona metropolitană din Miami. Ei îşi ucid prada prin constricţie, sufocând-o. În anumite zone din Florida se găsesc şi şerpi din specia piton reticulat, care este unul dintre cei mai lungi şerpi din lume, depăşind chiar şi şase metri, sau anaconda verde, care atinge o greutate de 90 de kilograme.
Şerpii sunt periculoşi atât pentru celelalte specii de animale, dezechilibrând ecosistemele, cât şi pentru om, la fel ca aligatorii, care se întâlnesc frecvent în Florida, dar, din fericire, deşi atacurile acestor animale sunt posibile, sunt însă rare. Experţii Comisiei de protecţie a faunei din Florida (FWC) pun invazia neobişnuită a şerpilor uriaşi şi pe seama unor proprietari privaţi, care le-au dat drumul în libertate, şi pe seama trecerii uraganelor Andrew, în 1992, şi Katrina, în 1995, care au dislocat, prin pagubele materiale produse, mulţi şerpi din menajeriile lor.