x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI: Economia mondială va fi afectată grav și pe termen lung de războiul din Ucraina

FMI: Economia mondială va fi afectată grav și pe termen lung de războiul din Ucraina

16 Mar 2022   •   09:52
FMI: Economia mondială va fi afectată grav și pe termen lung de războiul din Ucraina

Economia mondială va fi afectată grav și pe termen lung de invadarea Ucrainei de către Rusia, atrage atenția FMI.

"Conflictul este o lovitură majoră la adresa economiei globale, care va afecta creşterea şi va majora preţurile. Războiul ar putea afecta în mod fundamental și pe termen lung ordinea economică globală şi geopolitică prin reconfigurarea lanţului de aprovizionare, a livrărilor de energie, a reţelelor de plăţi şi a modului în care statele vor regândi deţinerile valutare", avertizează Fondul Monetar Internațional (FMI).

Acesta va provoca o creștere alarmantă a inflației, a prețurilor la alimente și energie, scăderea veniturilor, probleme în lanțurile de aprovizionare, scăderea încrederii investitorilor, reducerea valorii activelor, cu efecte mai puternice simțindu-se în statele vecine Ucrainei.

Instituția financiară americană ar putea revizui în scădere creșterea economică, prevăzută anterior războiului la 4,4% pentru acest an. FMI va anunța noile estimări pe 19 aprilie. 

Totodată, statele mai expuse în domeniile turism, comerț și finanțe vor fi mai afectate de instabilitate, precum Africa Subsahariană, America Latină, Caucaz şi Asia Centrală.

Cu probleme alimentare se vor confrunta Africa, Orientul Mijlociu, Egipt, ultima importând 80% din grâu din Rusia și Ucraina.

FMI apreciază că Rusia și Ucraina vor fi puternic afectate de recesiune iar Europa va avea de suferit în privința importurilor de gaze naturale și ale lanțurilor de aprovizionare.

Totodată, statele Europei de Est vor trebui să suporte cheltuieli mai mari din cauza numărului mare de refugiați ucraineni. 

 

×
Subiecte în articol: ucraina Rusia FMI