Birocraţia românească provoacă din nou dezamăgire şi generează pârghii de corupţie la Chişinău. De luni a intrat în vigoare Convenţia de mic trafic la frontieră dintre România şi Republica Moldova. Presa de la Chişinău semnalează că "birocraţia românească va îngropa nu numai România, dar şi frăţia cu Republica Moldova".
Secţia consulară a Ambasadei României de la Chişinău primeşte, începând de luni, cereri de la cetăţenii moldoveni pentru obţinerea permiselor de mic trafic la frontieră act care îi va permite deţinătorului să treacă graniţa fără viză, dar să nu depăşească raza de 50 de kilometri de la frontieră. În 2008, cetăţenii moldoveni au organizat acţiuni de protest, deoarece autorităţile comuniste de la Chişinău refuzau să semneze Convenţia de mic trafic cu România.
După schimbarea guvernării în Republica Moldova, documentul a fost semnat. Prim-miniştrii celor două state, Emil Boc şi Vlad Filat, au anunţat că Acordul de mic trafic va oferi posibilitatea de a intra fără vize în România unui milion de cetăţeni moldoveni care locuiesc în apropierea graniţei.
Zilele acestea, pe panoul informativ de la Consulatul României din Chişinău a fost afişată lista documentelor necesare pentru obţinerea mult-râvnitului permis de mic trafic de basarabeni. Pe lângă paşaport şi poze, cetăţenilor moldoveni li se solicită un act care ar certifica existenţa motivelor întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei.
Această prevedere face inutilă obţinerea permisului de mic trafic, deoarece în aceleaşi condiţii poate fi obţinută o viză legală care le oferă posibilitatea moldovenilor să circule pe întregul teritoriu al României - nu doar pe raza de 50 de kilometri de la graniţă. În plus, viza românească poate fi obţinută chiar şi într-o zi, pe când permisul de mic trafic este eliberat după 60 de zile de la depunerea dosarului.
Puţini în România cunosc, probabil, că aşa-numitele "invitaţii autentificate notarial" care reprezintă acel act ce certifică "existenţa motivelor întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei române" se vând la Chişinău cu peste 200 de euro. Site-urile de internet sunt pline cu oferte de acest fel. În plus, ca şi în cazul traficanţilor de vize româneşti de acum trei ani, "vânzătorii de invitaţii" îşi vânează clienţii la poarta Consulatului românesc.
Publicistul Constantin Tănase de la ziarul Timpul, care apare la Chişinău, scrie în articolul său, "Micul trafic sau marele bluf", că "micul trafic de frontieră nu va avea loc". "Şi de vină nu va fi partea basarabeană, ca în '40, ci muma noastră istorică, România, ţara noastră de glorii şi de dor, dar care şi astăzi se află sub ocupaţia unor politicieni care fac tot ce le stă în puteri ca să nu le permită «ruşilor din Basarabia» să treacă Prutul." (...)
Toţi care au aşteptat acest Acord (de mic trafic - n.n.) au fost convinşi că va fi identificată o formulă... euroconformă - adică simplă, elastică, omenească, frăţească, aflată în competenţa primăriilor -, dar nu un cod draconic ce duhneşte a birocraţie românească euroconformă şi a stalinism rusesc şi care, de facto, face imposibilă trecerea Prutului de basarabeni. Voluntar sau nu, dar se creează impresia urâtă că administraţia de la Bucureşti i-a tras o ţeapă politică «de zile mari» actualei conduceri de la Chişinău", conchide editorialistul Constantin Tănase.