x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forumul de pace de la Paris. Statele din America Latină cer oprirea războiului din Ucraina

Forumul de pace de la Paris. Statele din America Latină cer oprirea războiului din Ucraina

12 Noi 2022   •   22:30
Forumul de pace de la Paris. Statele din America Latină cer oprirea războiului din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit cu liderii statelor din America de Sud care au cerut negocieri de pace în Ucraina deoarece consecințele războiului afectează întreaga planetă, scrie AFP.

La Forumul pentru Pace de la Paris, președintele Argentinei, Albereto Fernandez, a făcut un joc de cuvinte când a explicat că "acest război declanşează foametea" țărilor din sud dar nu este un război al țărilor din nord, este "un război al ţărilor din sud". El a cerut începerea unor "negocieri pentru ajungerea la pace", dând asigurări că şi America Latină "se va aşeza în jurul mesei".

"Etica ne impune să cerem pacea. Este important să preţuim din nou cuvântul pace chiar şi atunci când cineva poate crede că este o naivitate să ceri pacea pentru că nu există nimic mai revoluţionar decât să ceri pacea", a insistat acesta.

Președintele din Guineea Bissau, Umaro Sissoco Embalo, care prezidează Comunitatea Economică a Statelor Africii de Vest (ECOWAS), a acuzat că singurul subiect care preocupă comunitatea internațională este conflictul din Ucraina. 

"Am impresia că dacă ar exista un dialog serios, războiul s-ar putea termina foarte repede", a spus înaltul oficial.

Liderii sud-americani prezenți la Paris au apreciat că Emmanuel Macron face opinie ușor diferită în comunitatea occidentală când vorbește despre ajungerea la pace.

Și şeful Statului Major al Statelor Unite, generalul Mark Milley, spune că dorește să aibă loc discuții între Kiev și Moscova pentru a se opri conflictul. 

 

×