x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cutremur în UE! Victorie a unui partid de extremă dreapta, fondat de veterani naziști ai celui de-Al Doilea Război Mondial

Cutremur în UE! Victorie a unui partid de extremă dreapta, fondat de veterani naziști ai celui de-Al Doilea Război Mondial

de Şerban Mihăilă    |    01 Oct 2024   •   07:00
Cutremur în UE! Victorie a unui partid de extremă dreapta, fondat de veterani naziști ai celui de-Al Doilea Război Mondial

Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, eurosceptic și prorus, a câştigat alegerile parlamentare din Austria cu 29,2% din voturi, conform rezultatelor oficiale preliminare. Această victorie istorică, prima obținută în Parlamentul din Austria de o formațiune radicală de dreapta de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, va produce, cu siguranță, o undă de șoc în Europa. FPO este considerat un lider de opinie pentru extrema dreaptă de pe întregul continent.

Fondat de un grup de ofițeri SS naziști în anii ’50, FPO ar fi obținut 29,2% din voturi, devansând Partidul Popular Austriac (OVP), de centru-dreapta.

OVP, din guvernul de coaliţie în exerciţiu, a fost împins pe locul al doilea, cu 26,5% din voturi.

Conservatorii de dreapta au pierdut 11 puncte procentuale faţă de alegerile din 2019, în timp ce FPO a câştigat 13 puncte procentuale, după ce a fost dat afară din guvern, într-un scandal de corupţie izbucnit în 2019.

Social-democraţii (SPO) au obţinut al treilea cel mai mare număr de voturi, cu 21,1% (în scădere cu 0,1 puncte procentuale), conform rezultatelor preliminare.

Partidul liberal NEOS a primit 9% din voturi, o creştere de 0,9 puncte procentuale. Verzii, care au fost anterior la guvernare cu conservatorii, au primit doar 8% din voturi, o scădere de 5,9 puncte procentuale.

Rezultatul preliminar include majoritatea voturilor prin corespondenţă. Se aşteaptă ca numărarea tuturor buletinelor de vot să se încheie joi.

Punct de cotitură pentru austrieci

Liderul FPO, Herbert Kickl, consideră că rezultatul alegerilor va aduce o schimbare pentru Austria. „Alegătorii au pus astăzi piciorul în prag!”, a spus Kickl, precizând că victoria proiectată pentru partidul său este „o declaraţie clară că lucrurile nu pot continua aşa în această ţară”.

Cu toate acestea, niciun alt partid austriac nu este dispus în prezent să formeze un guvern cu actualul FPO. Partidul conservator al actualului cancelar austriac, Karl Nehammer, şi-a reafirmat promisiunea de a nu lucra cu extrema dreaptă condusă de Kickl.

„Întindem o mână în toate direcţiile”, a spus Kickl, al cărui partid eurosceptic şi prorus încearcă să stabilească „o fortăreaţă austriacă” de politică antiimigranţi.

Cu toate acestea, preşedintele austriac, Alexander Van der Bellen, nu trebuie neapărat să ofere mandatul de a forma un guvern partidului cu cele mai multe voturi, iar acest fost lider al Partidului Verzilor a criticat în mod repetat poziţiile politice ale FPO faţă de UE, migraţie şi războiul din Ucraina.

Prin urmare, este foarte posibil ca actualul cancelar Nehammer să primească sarcina de a forma o coaliţie de guvernare. Alternativa pentru FPO este SPO. Cu toate acestea, o alianţă este considerată dificilă, deoarece liderul SPO, Andreas Babler, i-a mutat pe social-democraţi mult spre stânga, prin cereri precum o săptămână de lucru de 32 de ore.

Rămâne de văzut dacă Babler va putea rămâne la şefia partidului, având în vedere rezultatul alegerilor.

Rezultatul scrutinului parlamentar reprezintă un punct de cotitură pentru Austria din mai multe puncte de vedere. Niciodată până acum OVP şi SPO nu au fost atât de slabe în acelaşi timp. Social-democraţii s-au clasat doar pe locul trei pentru prima dată, în timp ce OVP, condus de Nehammer, a înregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate electorale.

„Fortăreaţa Austria - Fortăreaţa Libertate”

FPO a beneficiat enorm de marea nemulţumire a populaţiei. Austria se află în mijlocul unei crize economice, iar şomajul este în creştere, în timp ce ţara a suferit o inflaţie deosebit de ridicată în ultimii ani. Atitudinea strictă antiimigraţie a FPO este considerată, de asemenea, extrem de populară.

De altfel, imigraţia a fost un subiect central al campaniei. Extrema dreaptă intenţionează să ia măsuri împotriva imigraţiei cu toată forţa, dacă va prelua guvernul, şi va accelera expulzările.

Sub conducerea lui Kickl, FPO a renunţat la distanţa sa anterioară faţă de aşa-numiţii adepţi ai mişcării identitare, clasificaţi ca extremişti de dreapta, care promovează supremaţia albilor.

În manifestul său electoral, FPO a militat pentru o politică de migraţie extrem de restrictivă, sub sloganul „Fortăreaţa Austria - Fortăreaţa Libertate”.

Partidul cere ca migranţii să fie returnaţi în ţările lor de origine şi doreşte mai multă „omogenitate” în societate, ca alternativă la diversitatea deseori promovată la nivel internaţional.

Ziua de duminică a marcat și cea mai mare victorie a extremei drepte austriece de la aşa-numita „afacere Ibiza”, care a declanşat investigaţii asupra unor politicieni pentru presupuse falsificări de sondaje şi colaborări media discutabile.

În 2019, filmări secrete realizate la o petrecere pe o insulă spaniolă au dus la căderea coaliţiei de guvernare, din care făcea parte și FPO. 

„Protagonistul” era fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, fost lider al FPO, iar imagini surprinse în 2017 dezvăluiau oferta acestuia către o femeie tânără, despre care ştia că este nepoata unui oligarh rus - contracte cu statul, în schimbul banilor.

Portavoce a radicalilor europeni de dreapta

Câştigurile semnificative ale FPO sunt în concordanţă cu tendinţa de dreapta din întreaga Europă, în special cu Geert Wilders şi formaţiunea sa radicală de dreapta Partidul Libertăţii din Olanda, partidul italian de extremă dreapta Frații Italiei, condus de premierul Giorgia Meloni, şi formaţiunea naţionalistă de dreapta Adunarea Națională a lui Marine Le Pen, în Franţa.

Între timp, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania a obţinut un mare succes în alegerile din landurile Saxonia, Turingia şi Brandenburg, înregistrând prima victorie a extremei drepte în alegeri de land, de la căderea Germaniei naziste.

În ultima perioadă, FPO a fost un lider de opinie pentru extrema dreaptă din întreaga Europă, susține politologul austriac Farid Hafez, citat de publicația britanică „Daily Express”. 

 „FPO a fost întotdeauna lider în inspirarea altor partide de extremă dreaptă. «Austria First» a fost un slogan popular la începutul anilor ’90, iar Haider a condus FPO ca primul partid de extremă dreapta care a format un guvern într-o țară din UE.

Și este un partid tipic de extremă dreapta, comparabil cu altele, precum Democrații Suedezi, Adunarea Națională din Franța sau Frații Italiei, atunci când vine vorba de moștenirea sa post-fascistă sau post-nazistă”, a adăugat el.

„De asemenea, s-a rebranduit ca un protector al evreilor pentru a se mobiliza împotriva a ceea ce consideră a fi noul inamic intern, musulmanii.

FPO a fost unul dintre primele partide care a introdus cu succes revendicări politice antimusulmane la nivel european, în 2008, atunci când a inițiat o alianță, numită «Orașele împotriva islamizării», cu Vlaams Belang și mai multe partide germane de extremă dreapta”, a amintit Hafez. 


 

×