x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Herbert Kickl, marele câștigător al alegerilor din Austria, s-a autoproclamat „Cancelarul Poporului”, un titlu folosit de Hitler. Povestea noului lider de la Viena

Herbert Kickl, marele câștigător al alegerilor din Austria, s-a autoproclamat „Cancelarul Poporului”, un titlu folosit de Hitler. Povestea noului lider de la Viena

de Redacția Jurnalul    |    30 Sep 2024   •   13:45
Herbert Kickl, marele câștigător al alegerilor din Austria, s-a autoproclamat „Cancelarul Poporului”, un titlu folosit de Hitler. Povestea noului lider de la Viena
Sursa foto: Hepta/Herbert Kickl

Herbert Kickl, liderul de extremă dreaptă al FPO, reușește o victorie neașteptată într-un scrutin care părea să fie un referendum asupra propriei persoane. Deși considerat de mulți un personaj abraziv și puțin popular, Kickl a exploatat tensiunile politice și a câștigat teren în fața unei coaliții guvernamentale din ce în ce mai nepopulare.

Cancelarul Poporului” – un titlu controversat

Kickl s-a autoproclamat Volkskanzler, „Cancelarul Poporului”, un termen folosit anterior de regimul nazist al lui Adolf Hitler, dar utilizat și în alte contexte. Retorica sa incendiară și referințele neofasciste l-au propulsat în atenția publică, în special datorită opoziției sale față de islam și imigrația din țările musulmane, potrivit Antena 3 CNN.

„Astăzi alegătorii au pus piciorul în prag", a declarat Herbert Kickl, calificând victoria indicată de rezultatele preliminare drept "o afirmaţie clară că lucrurile nu mai pot merge aşa în această ţară".

„Întindem mâna în toate direcţiile", a adăugat Kickl, a cărui formaţiune, eurosceptică şi pro-rusă, urmăreşte construirea unei „fortăreţe austriece" a politicii anti-migraţie.

Critici și acuzații de corupție

Deși a fost un lider central în FPO de ani de zile, Kickl rămâne printre politicienii cu cea mai mică popularitate. În plus, el și alți membri ai partidului se confruntă cu acuzații de corupție, fiind investigați pentru utilizarea fondurilor publice pentru promovarea politică.

Karl Nehammer, actualul cancelar, l-a criticat dur pe Kickl, afirmând că este „mai radical decât predecesorii săi” și respingând posibilitatea unei coaliții conduse de acesta. Totuși, Nehammer a sugerat că o coaliție cu FPO ar fi posibilă dacă altcineva ar fi numit cancelar, un scenariu similar cu cel din Olanda.

Relații cu Rusia și poziția în UE

Criticii subliniază apropierea lui Kickl de regimul lui Vladimir Putin și temerile că acesta ar putea deteriora relațiile Austriei cu Uniunea Europeană. FPO întreține legături de prietenie cu partidul Rusia Unită, iar Kickl a fost acuzat că ar promova teorii ale conspirației și că ar fi o amenințare la adresa securității și democrației.

Viitorul Guvernului austriac

După victoria FPO, președintele Alexander Van der Bellen a precizat că nu este obligat să-l numească pe Kickl în funcția de cancelar, în ciuda rezultatelor alegerilor. Alte partide s-au coalizat împotriva unei posibile colaborări cu FPO, refuzând să participe la guvernarea condusă de Kickl.

Viitorul politic al Austriei rămâne incert, iar formarea unui guvern stabil va depinde de compromisurile pe care partidele sunt dispuse să le facă, în special în ceea ce privește rolul controversatului Herbert Kickl.

Extrema dreaptă din Austria revendică prima victorie electorală de după război

Partidul Libertăţii din Austria (FPO), de extremă dreapta, a câştigat alegerile parlamentare din Austria cu 29,2% din voturi, conform rezultatelor oficiale preliminare anunţate de Ministerul de Interne, relatează luni dpa.

Este pentru prima dată de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial când un partid de extremă dreaptă câştigă alegerile parlamentare în Austria.

Partidul Popular Austriac (OVP), conservator, din guvernul de coaliţie în exerciţiu, a fost împins pe locul al doilea, cu 26,5% din voturi, potrivit Agerpres.

OVP a pierdut 11 puncte procentuale faţă de alegerile din 2019, în timp ce FPO a câştigat 13 puncte procentuale după ce a fost dat afară din guvern într-un scandal de corupţie din 2019.

Social-democraţii (SPO) au obţinut al treilea cel mai mare număr de voturi, cu 21,1% (în scădere cu 0,1 puncte procentuale), conform rezultatelor preliminare.

Partidul liberal NEOS a primit 9% din voturi, o creştere de 0,9 puncte procentuale. Verzii, care au fost anterior la guvernare cu conservatorii, au primit doar 8% din voturi, o scădere de 5,9 puncte procentuale.

În manifestul său electoral, FPO a militat pentru o politică de migraţie extrem de restrictivă sub sloganul "Fortăreaţa Austria - Fortăreaţa Libertate".

Partidul cere ca migranţii să fie returnaţi în ţările lor de origine şi doreşte mai multă "omogenitate" în societate, ca alternativă la diversitatea adesea căutată la nivel internaţional.

×