x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fragment dintr-un manuscris al lui Leonardo da Vinci, descoperit în Franţa

Fragment dintr-un manuscris al lui Leonardo da Vinci, descoperit în Franţa

06 Dec 2010   •   17:36

Jean-Marc Ayrault, primarul oraşului Nantes, a prezentat acest document luni, într-o conferinţă de presă la care a fost prezentă şi directoarea Bibliotecii municipale, Agnès Marcetteau.

"Avem şansa de a ne afla în posesia colecţiei lui Pierre-Antoine Labouchère, care a fost donată municipalităţii, după moartea sa, în 1872, şi care conţine circa 5.000 de documente", a declarat Jean-Marc Ayrault, care a admis faptul că documentul atribuit lui Leonardo da Vinci "ar fi putut fi descoperit mai devreme".

Printre documentele din această colecţie s-a aflat şi o partitură inedită de W. A. Mozart, care a fost autentificată în anul 2007.

Fragmentul atribuit marelui renascentist italian a fost autentificat la sfârşitul secolului al XIX-lea, în momentul în care colecţia a fost donată municipalităţii, însă a fost ignorat de atunci, deşi el figura în indexul colecţiei.

Un jurnalist de la publicaţia locală Presse-Océan, care dorea să descrie într-un roman o călătorie pe care a făcut-o în oraşul Milano, a descoperit într-o biografie a lui Leonardo da Vinci că un fragment dintr-un manuscris al savantului italian s-ar putea afla într-o bibliotecă din Nantes.

Jurnalistul francez a contactat conducerea bibliotecii, care, într-o primă instanţă, i-a comunicat că nu are nicio informaţie despre existenţa unui astfel de document.

Cu toate acestea, a fost demarată o anchetă şi, două săptămâni mai târziu, preţiosul document a fost descoperit în arhivă, la 137 de ani de la includerea acestuia în colecţie, spre marea surpriză a bibliotecarilor francezi.

Doar experţii vor putea să descifreze rândurile scrise pe o mică bucată de hârtie, cu dimensiunile de 10 centimetri x 20 centimetri, confecţionată din fibre de bumbac: Leonardo da Vinci era stângaci, iar textul său, redactat într-un amestec de limbă italiană şi un dialect lombard, prezintă o tehnică ortografică personală, fiind inversată.

×