x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: 500 de ouă de flamingo, abandonate înainte de eclozare

Franţa: 500 de ouă de flamingo, abandonate înainte de eclozare

02 Iul 2018   •   18:16
Franţa: 500 de ouă de flamingo, abandonate înainte de eclozare

Scriitorul şi cineastul francez Nicolas Vanier, vizat de o plângere pentru abandonarea unui număr de aproximativ 500 de ouă de flamingo roz în urma unui zbor de recunoaştere, a anunţat luni că a renunţat la filmările pentru următorul său lungmetraj, programate în sudul Franţei, informează AFP. 

La începutul lunii iunie, un avion de mici dimensiuni folosit pentru filmările peliculei "Donne-moi des ailes" a survolat singura colonie de flamingo roz din Franţa, instalată pe un lac din Aigues-Mortes, o comună izolată din regiunea Camargue, unde păsările îşi clocesc ouăle, a raportat asociaţia France Nature Environnement, aflată la originea acelei plângeri. 

Zborul, realizat la altitudine joasă, a creat panică în rândul păsărilor, iar 10% dintre cuiburi au fost abandonate, în plină perioadă de clocire. "500 de cupluri dintre cele 4.500 care alcătuiesc colonia şi-au abandonat ouăle definitiv", au explicat reprezentanţii organizaţiei. 

Ca o ironie a sorţii, filmul regizat de Nicolas Vanier "vorbeşte despre protejarea păsărilor", potrivit cineastului, prin intermediul poveştii de viaţă a unui cercetător pasionat de gâştele sălbatice. 

"Prezenţa acestei specii emblematice (...) necesita cele mai mari precauţii", au adăugat reprezentanţii asociaţiei ecologiste, care au depus plângere în instanţă pentru perturbarea intenţionată a unor păsări şi distrugerea ouălor unei specii protejate. 

Contactat de AFP, Nicolas Vanier a explicat că pilotul avionului lucra pentru un prestator de servicii extern, ce nu era angajat al companiei sale de producţie cinematografică, şi că a pus capăt imediat acelei colaborări în urma incidentului din Aigues-Mortes. 

"Un plan de zbor a fost remis acelui pilot, indicând tocmai zonele ce trebuiau evitate. Ei au manevrat acolo, făcând păsările să zboare, iar eu am fost scandalizat", a continuat cineastul francez, autorul unor filme precum "Dernier Trappeur" şi "Loup". Regizorul a spus că nu poate să fie considerat vinovat de către instanţă. 

Încercând să "repare ceea ce se poate", Nicolas Vanier a propus autorităţilor locale să adopte o populaţie de flamingo roz, să permită utilizarea filmului într-un cadru pedagogic şi să invite asociaţiile ecologiste la prezentarea în regiune a peliculei sale. 

De asemenea, cineastul a promis să devină "portavocea problemelor cu care se confruntă păsările migratoare". Filmările pentru noua sa peliculă vor continua săptămânile viitoare în Norvegia. 

Nicolas Vanier a fost vizat deja de o polemică în 2014, când statul francez a ordonat evacuarea tuturor câinilor de pe domeniul său dedicat unor activităţi în natură, după o plângere ce viza condiţiile de igienă şi de securitate. Scriitorul şi cineastul francez a calificat drept "groteşti" acuzaţiile formulate împotriva sa, privind igiena precară a câinilor săi.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: flamingo ouă