x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța cere sabotarea lui Trump

Franța cere sabotarea lui Trump

10 Mar 2017   •   19:00
Franța cere sabotarea lui Trump
Sursa foto: SASCHA STEINBACH/EPA

Ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault, a cerut ieri grupului elvețian LafargeHolcim „să se gândească bine” înainte de a-și vinde cimentul pentru zidul împotriva imigranților clandestini, promis de președintele american Donald Trump, relatează AFP.

Acest proiect, menit să completeze gardul deja existent la frontiera între SUA și Mexic, evaluat la mai multe zeci de miliarde de dolari, se află în centrul unei crize diplomatice între Ciudad de Mexico și Washington și a declanșat critici în toată lumea. „Trebuie ca această întreprindere să se gândească bine”, a reacționat Ayrault, întrebat despre afirmațiile lui Eric Olsen, patronul grupului creat în 2015 prin fuziunea fabricanților de ciment francez Lafarge și elvețian Holcim. Într-un interviu publicat ieri de AFP, despre posibila sa participare la acest șantier controversat, Olsen a precizat: „Suntem pregătiți să furnizăm materialele noastre de construcție pentru toate tipurile de proiecte de infrastructuri pentru SUA”. „Nu avem opinie politică”, a adăugat el. „Amintesc că întreprinderile au de asemenea responsabilitate socială și de protecție a mediului", a subliniat, ieri, șeful diplomației franceze. „Această întreprindere a făcut deja să se vorbească despre ea cu puțin timp în urmă pentru că a fost acuzată că ar fi finanțat Daesh (acronimul arab pentru gruparea jihadistă Statul Islamic) pentru a putea continua activități în Siria”, a amintit Jean-Marc Ayrault. LafargeHolcim a admis, la începutul lunii martie, că a finanțat „indirect”, în 2013 și în 2014, grupări înarmate în Siria, țară sfâșiată de un război civil, pentru a menține în activitate fabrica sa de ciment.

 

LafargeHolcim speră să fie unul dintre beneficiarii programului de investiții de 1.000 de miliarde de dolari promis de Trump pentru a renova infrastructura americană.

Trebuie ca această întreprindere să se gândească bine!” Jean-Marc Ayrault

 

 

×