x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franta - Confuzia care a batut in cuie statutul fetusului

Franta - Confuzia care a batut in cuie statutul fetusului

10 Iul 2004   •   00:00

Modul in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a rezolvat cazul unei femei care cerea acuzarea de crima a unui medic care i-a facut, din greseala, o intrerupere de sarcina a starnit dezbateri fierbinti.

IRINA CRISTEA

Istoria cazului incepe in 1991. O frantuzoaica de origine vietnameza, Thi-Nho Vo, s-a prezentat, gravida in luna a sasea, la un spital din Franta, pentru control. In aceeasi zi, o alta pacienta, Thanh Van Vo, a venit pentru o interventie la acelasi medic. Acesta le-a confundat pe femei. Prin urmare, simplul control pentru care venise gravida s-a transformat intr-o interventie chirurgicala, in urma careia medicul a trebuit sa ii provoace un avort pentru a-i salva viata.

LA TRIBUNAL. Dupa ce s-a vazut si operata, si ramasa fara bebelus,Thi-Nho Vo l-a dat in judecata pe medic, acuzandu-l de omor involuntar. Femeia a invocat un articol din Conventia pentru Drepturile Omului, care se refera la "dreptul la viata". Dupa ani de zile petrecuti prin tribunalele franceze, cazul a ajuns la Strasbourg. Judecatorii de aici au decis ca fetusul nu are statut juridic. O hotarare contrara ar fi dus la modificarea legilor europene privind dreptul la avort. Pana si pilula de a doua zi ar fi devenit o metoda contraceptiva interzisa.

×
Subiecte în articol: externe