x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franța începe evacuarea cetățenilor europeni din Niger

Franța începe evacuarea cetățenilor europeni din Niger

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2023   •   13:15
Franța începe evacuarea cetățenilor europeni din Niger
Sursa foto: Hepta

Echipe din Franța vor evacua francezi și alți europeni aflați în Niger, începând de marți. Anunțul a fost făcut de Ministerul francez de Externe, la câteva zile după ce militarii au preluat puterea în țara din vestul Africii, potrivit Reuters.

Lovitura de stat a avut loc săptămâna trecută. Atunci, președintele Mohamed Bazoum a fost luat ostatic de militarii însărcinați cu paza administrației prezidențiale. A fost a șaptea preluare a puterii de către militari în mai puțin de trei ani în Africa de Vest și Centrală ceea ce a provocat unde de șoc în întreaga regiune.

Franța a avut trupe în regiune timp de un deceniu, ajutând la combaterea insurgenței islamiste, dar noua putere a țării dorește ca francezii să părăsească zona.

Duminică, susținători ai militarilor au ars steaguri franceze și au atacat ambasada Franței din capitala Nigerului, Niamey, determinând poliția să lanseze gaze lacrimogene.

„Având în vedere situația de la Niamey, violențele de alaltăieri împotriva ambasadei noastre și faptul că spațiul aerian este închis, iar cetățenii noștri nu pot părăsi țara prin mijloace proprii, Franța pregătește evacuarea cetățenilor săi și a (altor) cetățeni europeni care doresc să plece. Evacuarea începe astăzi ", a anunțat Ministerul de Externe prin intermediul unui comunicat.

Potrivit site-ului Ministerului francez de Externe, în 2022, în Niger se aflau cel mult 1.200 de cetățeni francezi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: nige franta