Deși țara este mai puțin dependentă de gazul rusesc decât vecinii din est, precum Germania, producția de energie nucleară franceză a scăzut, deoarece sectorul se luptă să pună în funcțiune mai multe reactoare îmbătrânite, în urma unor lucrări de întreținere neprogramate.
Guvernul a stabilit obiectivul de a reduce consumul de energie al Franței cu 10% până în 2024 față de nivelurile din 2019, un prim pas în cadrul unui plan pe termen mai lung de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon prin reducerea consumului de energie cu 40% până în 2050.
"Acțiunea noastră comună ne va permite să evităm luarea unor măsuri mai obligatorii", a declarat ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, la prezentarea planului.
În cadrul acestui plan amplu, guvernul ar urma să dea exemplul, inclusiv prin aplicarea unei limite de temperatură de 19 grade Celsius în clădirile publice și prin reducerea acesteia la 18 grade Celsius în zilele în care rețeaua electrică este supusă la presiune.
Printre alte măsuri, statul va reduce, de asemenea, consumul de apă caldă în toalete, va încuraja munca de acasă, iar funcționarilor publici care conduc vehicule guvernamentale li se va cere să își limiteze viteza la 110 kilometri pe oră.
Între timp, 30 dintre cele mai mari 40 de companii din Franța s-au angajat să reducă consumul de energie prin stingerea luminilor în clădirile nefolosite și prin limitarea încălzirii și a aerului condiționat.
Pannier-Runacher a declarat că aproape 800 de milioane de euro au fost puse deoparte pentru a ajuta oamenii să își reducă consumul de energie, inclusiv subvenții de până la 9.000 de euro pe gospodărie pentru a trece de la centralele pe gaz la pompe de căldură mai eficiente din punct de vedere energetic.
(sursa: Mediafax)