x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa nu va găzdui pe teritoriul său structuri de comandă ale NATO

Franţa nu va găzdui pe teritoriul său structuri de comandă ale NATO

26 Ian 2016   •   19:29
Franţa nu va găzdui pe teritoriul său structuri de comandă ale NATO
Sursa foto: Antena 3

Franţa nu are intenţia de a găzdui structuri de comandă ale Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul său, a declarat marţi secretarul de stat pentru afaceri europene, Harlem Desir, relatează AFP.

Oficiali ai stângii radicale (Partidul Frontul Stângii) şi de extremă dreapta (Frontul National) au denunţat un proiect al guvernului socialist privind readerarea Parisului la Protocolul privind Statutul Cartierelor Generale Militare Internaţionale, pe care îl consideră semnul unei unei viitoare relocări a structurilor NATO în Franţa.

'Nu este vorba despre pregătirea găzduirii unei noi structuri de comandă a NATO pe teritoriul naţional", a dat asigurări Harlem Desir. 'Decizia de a reveni în comandamentul integrat al NATO a fost luată în 2009 de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy", în prezent liderul opoziţiei de dreapta, a reamintit secretarul de stat.

Această reintegrare implică 'găzduirea de personal NATO în cartierele generale ale armatei' franceze, de unde nevoia unui text care explică statutul lor, a adăugat el.

Preşedintele Charles de Gaulle a anunţat în 1966 că Franţa a părăsit comandamentul militar integrat al NATO. În 2009, Franţa a revenit în comandamentul militar integrat, însă nu a readerat la Protocolul din 1952 privind statutul juridic al cartierelor generale ale NATO şi personalului lor.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de guvernul francez la 4 ianuarie şi urmează să fie examinat pe 17 martie în Senat.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: franta nato