x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Frontul Al-Nusra a anunţat recompense pentru capturarea militarilor ruşi în Siria

Frontul Al-Nusra a anunţat recompense pentru capturarea militarilor ruşi în Siria

06 Oct 2015   •   11:41
Frontul Al-Nusra a anunţat recompense pentru capturarea militarilor ruşi în Siria

Grupări insurgente din Siria, precum Frontul Al-Nusra, ramura siriană a reţelei Al Qaida, rivală a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi care se opune regimului preşedintelui Bashar al-Assad, au anunţat recompense pentru capturarea militarilor ruşi, în timp ce tiruri cu mortiere ale SI au vizat în ultimele zile baza aeriană rusă Hmaimim, de lângă Latakia, potrivit mass-media internaţionale.

Astfel, Abu Hassan al-Kuwaiti, un proeminent lider spiritual şi financiar al Frontului Al-Nusra, a anunţat încă de joi o recompensă în valoare de un milion de lire siriene (în jur de 5.300 dolari) pentru fiecare soldat rus capturat în Siria, la o zi după ce Rusia a lansat primele atacuri aeriene împotriva grupărilor rebele din această ţară, după cum a relatat la sfârşitul săptămânii trecute revista Newsweek.

Un anunţ difuzat pe reţelele de socializare oferă un milion de lire siriene (5.300 dolari) pentru fiecare soldat rus capturat şi două milioane de lire (10.600 dolari) pentru o întreaga facţiune de luptă.

'În atenţia curajoşilor fraţi mujahedini, un premiu de un milion (de lire siriene) pentru oricine capturează un soldat rus', a scris Abu Hassan al-Kuwaiti, liderul spiritual al Frontului al-Nusra, într-o postare pe Twitter care a fost difuzată în rândurile simpatizanţilor islamişti.

Pe de altă parte, jihadiştii din gruparea Statul Islamic au lansat tiruri de mortiere asupra bazei Hmaimim, de lângă Latakia, unde se află desfăşurate forţele aeriene ruse în Siria, potrivit portalului newsru.com, care nu precizează data acestor atacuri.

Circa 40 de grupuri rebele siriene, inclusiv Armata Siriană Liberă (ASL), au făcut apel luni într-un comunicat la formarea unei alianţe regionale împotriva a ceea ce ele numesc 'ocupaţia ruso-iraniană a Siriei', după cum a relatat France 24.

Contrar declaraţiilor Moscovei, care afirmă că vizează poziţii ale Statului Islamic, Rusia este suspectată de Occident că încearcă să-l salveze pe Bashar al-Assad, atacând oponenţii acestuia.

Atacurile aviaţiei ruse vizează zone din centrul şi vestul Siriei, unde regimul preşedintelui Bashar al-Assad a suferit înfrângeri în timpul verii. Rebelii anti-Assad au avansat în regiunea Latakia şi Idlib. Deşi sunt în continuare ţinuţi la distanţă de fieful lui Assad, ei slăbesc regimul sirian pe măsură ce se apropie de bastionul alawit.

Între altele, atacurile aeriene din provincia Latakia urmăresc de asemenea să protejeze aeroportul internaţional Bassel al-Assad, bazele aeriană şi navală ruse din Tartous. Kremlinul îşi apără înainte de toate propriile baze şi doreşte să se asigure că acestea nu sunt în raza de acţiune a rachetelor cu rază lungă ale rebelilor, potrivit France 24.

'Ruşii urmăresc o politică în acord cu Damascul, care îi consideră terorişti, fără nicio deosebire, pe toţi cei care au luat arma în mână împotriva regimului sirian', susţine Wassim Nasr, analist la Institutul pentru Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS).

×
Subiecte în articol: Frontul Al-Nusra