x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi a fugit la "fratele" Mugabe din Zimbabwe

Gaddafi a fugit la "fratele" Mugabe din Zimbabwe

de Sînziana Stancu    |    28 Aug 2011   •   21:00
Gaddafi a fugit la "fratele" Mugabe din Zimbabwe

La adapostul unei luxoase resedinte a prietenului sau din Zimbabwe, presedintele Robert Mugabe, liderul libian Muammar Gaddafi le transmitea ieri "rebelilor" din tara sa, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Moussa Ibrahim, ca este pregatit sa inceapa negocierile cu ei pentru transferul puterii. Prin intermediul unui apel telefonic catre Associated Press, Ibrahim a negat insa ca Gaddafi ar fi fugit in Zimbabwe, sustinand ca se afla inca in Libia.

Dar se pare ca Gaddafi ar fi fugit, intr-adevar, in Zimbabwe, cand for­te­le noii oranduiri nerecunoscute inca, a Consiliului National de Tran­zi­tie, incepusera sa stranga latul in jurul lui, avansand pana la granita as­cun­zatorii sale rezidentiale din Tri­poli. Opozantii sai politici sustin ca "spionii" lor l-ar fi vazut pe Gaddafi aterizand, cu avionul personal, Zimbabwe Air Force, al "fratelui" Mugabe, din chiar luxoasa resedinta a acestuia din suburbia Gunninghill, din Harare. Acolo, "spionii" au vazut patruland faimoasa armata formata exclusiv din femei a Colonelului, dezvaluie presa britanica.

"Nu exista nici o indoiala ca Gaddafi este aici «oaspetele unic» al lui Mugabe", a declarat pentru The Sun un purtator de cuvant al Miscarii pentru Schimbare Democratica (de opozitie) din Zimbabwe. Aceleasi surse au mai spus ca Gaddafi ar fi parasit Libia inca de miercuri, avionul lui Mugabe ajungand in orasul natal al lui Gaddafi, Sirte, unde se afla si o baza aeriana. Sirte ramane in continuare unul dintre fiefurile Colonelului, chiar daca rebelii au cucerit o mare parte dintre localitatile unde oamenii sai au opus o rezistenta inversunata si chiar daca fortele anti Gaddafi anuntasera la sfarsitul saptamanii ca detineau in intregime controlul asupra capitalei libiene.

In Libia, ieri, dupa anuntul lui Gad­dafi privind disponibilitatea lui de a negocia, in lipsa, transferul de pu­te­re, purtatorul de cuvant al Co­lo­nelului a tinut sa precizeze ca ne­go­cie­rile respective vor fi conduse de unul dintre fiii lui, Saadi. Intre timp, li­bienii se confrunta cu o disperata cri­za de combustibili si apa, rezerve ce sunt asteptate sa soseasca la Tri­poli. La randul sau, Human Rights Wat­ch a anuntat ca are dovezi pri­vind ororile facute de trupele lui Gad­dafi. Astfel, fortele colonelului au ucis cel putin 17 prizonieri si au fa­cut "executii suspecte arbitrare a zeci de civili" cu cateva zile inainte ca Tripoli sa ajunga in mainile rebelilor. Peste 200 de cadavre descompuse au fost descoperite intr-un spital abandonat din capitala districtului Abu Salim, de unde medicii si personalul medical auxiliar fugisera din cauza luptelor si lasand pacietii raniti sa moara.

Libienii au patruns sambata si in "camerele de tortura" ale Colonelului, informeaza la randul sau tabloidul britanic Daily Mail. Acestea se afla in partea veche a capitalei, intr-o fosta scoala primara, unde Gaddafi isi tortura inamicii. Un fost fotbalist profesionist libian, care locuieste in apropiere, i-a dezvaluit unui reporter al tabloidului, pe care l-a insotit in incaperile care apartinusera fostei politii secrete a regimului Colonelului, ca aflase cum "prietenii" sai si vecinii sai spionau pentru regimul re­presiv al lui Gaddafi. "Habar nu aveam despre ce faceau ei", a spus fos­tul fotbalist. Intrebat daca stie unde se afla ei acum, barbatul a ras­puns: "Probabil ca au fugit. Sau au disparut."

Fiica "moarta" a Colonelului traieste
Timp de aproape un sfert de secol, Gaddafi a spus ca fiica lui adoptiva, Hana, fusese ucisa intr-un raid aerian al americanilor. Dictatorul ii facuse chiar si un monument funerar fetitei care avea atunci 6 luni, chiar la rese­din­ta lui din Tripoli, cu o replica a unei rachete americane. Insa la sfarsitul sap­tamanii, din documente gasite de catre rebeli in resedinta lui din capitala s-a aflat ca, de fapt, fata traieste, a studiat Medicina la Tripoli si lu­crea­za ca medic in capitala libiana. In urma cu 4 ani, Hana a urmat si cursuri de limba engleza la British Council din Tripoli, primind si diploma (A grade). Printre documentele gasite de rebeli care atesta existenta Hanei figureaza un pasaport cu fotografia unei femei tinere, despre care se crede ca ar fi ea, pasaportul fiind gasit printre fotografii ale dictatorului cu fiica sa biolo­gi­ca, Aisha. De asemenea, in afara de pasaportul Hanei s-au desco­pe­rit mai multe documente medicale redactate in araba, purtand sem­na­tura "Hana Muammar Gaddafi". Se pare ca ea lucra si pentru Ministerul Sanatatii.

×
Subiecte în articol: libia muammar gaddafi