x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gaddafi are o avere cât Libia de mare!

Gaddafi are o avere cât Libia de mare!

de Sînziana Stancu    |    03 Mar 2011   •   12:24
Gaddafi are o avere cât Libia de mare!

Numai Statele Unite au îngheţat 30 de miliarde de dolari din averea famliei Gaddafi aflată pe teritoriul american, după ce comunitatea internaţională a luat decizia să blocheze sume de bani şi să identifice proprietăţi ale clanului dictatorului libian, oriunde s-ar afla acestea. Canada a îngheţat la rândul ei 2,4 miliarde de dolari, Austria, 1,7miliarde, iar Marea Britanie, 1 miliard de dolari, dezvăluie tabloidul britanic Daily Mail.

Dar pe lângă aceste sume depuse în bănci din străinătate sau investite în acţiuni la diferite societăţi străine, ies rând pe rând la iveală tot mai multe proprietăţi imobiliare de un lux ameţitor, aflate în mai multe ţări, iar acestea par să fie "vârful aisbergului" averii liderului libian şi a familiei sale. Miercuri, presa britanică prezenta unele dintre acestea, identificate în Londra, în cele mai selecte cartiere.

De asemenea, un imens portofoliu de investiţii care îi aduc bani frumoşi lui Gaddafi a fost regăsit tot în capitala britanică. Astfel, în "Theaterland", cum mai este denumit teatrul englez din cartierul West End ("sinonimul" teatrului newyorkez Broadway), precum  şi în cartierul de magazine de lux,  autorităţile britanice au identificat acţiuni în valoare de 455 de milioane de dolari. La acestea se adaugă 325 de milioane de dolari investiţi în compania Pearson, proprietara publicaţiei Financial Times şi a editurii Penguin (Penguin Books), una dintre cele mai prestigioase edituri din lume, fondată în anii ’30.

Tot în Londra, într-una dintre suburbiile cele mai cochete, în zona de nord, a fost identificată o reşedinţă luxoasă a unuia dintre fiii lui Gadafi, Saif, în valoare de 15 milioane de dolari, achiziţionată în 2009 (foto). Saif are ca vecini mai multe vedete ale televiziunii britanice şi actori. Vila lui Saif are 8 camere, piscină, jacuzzi, saună şi  o sală de cinema. Mobilierul este minimalist, de bun gust însă şi foarte scump. Este dotată cu un sistem de supraveghere totală, vizual şi acustic. Proprietatea a fost achiziţionată de "Capitana Seas Ltd", o companie înregistrată în Insulele Virgine, care îi aparţine lui Saif.

După evenimentele sângeroase din Libia, vecinii lui Saif au inţ]iat o campanie locală pentru alungarea fiului dictatorului libian, fost student al London School of Economics, pentru că nu vor "să locuiască alături de un ucigaş în masă, chiar dacă între timp a devenit un personaj foarte agreat în rândul înaltei societăţi britanice şi al clasei politice", după cum a declarat doctorul Saul Zadka, unul dintre vecinii fiului preferat al lui Gaddafi. "Suntem dezgustaţi de masacrele din Libia. Săptămâna viitoare voi organiza un miting şi voi face o petiţie împotriva lui, pentru că nu vrem să avem în vecinătatea noastră un ucigaş în masă", a mai dezvăluit Zadka publicaţiilor Hampstead şi Highgate Express, adăugând că unora dintre vecinii lui Saif le e frică de o eventuală răzbunare a lui, iar alţii nici nu ştiau până acum că fiul lui Gaddafi locuieşte acolo.

Se pare că numai în Marea Britanie familia Gaddafi ar avea proprietăţi de peste 10 miliarde de dolari. Surse din Ministerul Finanţelor au dezvăluit că guvernul britanic va da în curând un ordin ca îngheţarea conturilor şi a altor bunuri ale familiei Gaddafi deţinute în această ţară să se extindă şi către "terţe persoane", care le-ar putea deţine în numele membrilor clanului dictatorului libian.

Şi la Viena, unde a mai locuit Saif, a fost identificată o vilă luxoasă, situată într-o zonă exclusivistă de la marginea capitalei austriece. În afară de îngheţarea conturilor familiei Gaddafi, autorităţile austriece au şi ele în vedere, ca şi cele britanice, să extindă măsura blocării averii acesteia şi la acţiuni deţinute la diferite companii, precum şi la alte bunuri şi proprietăţi ce ar mai putea fi identificate pe teritoriul austriac.

Până acum, au fost îngheţate averile a şase membri ai familiei Gaddafi, incluzându-i în afară de dictator şi soţia lui, pe fiii acestora – Saif, Hannibal, Khamis, Mutassim şi pe sora lor, Aisha.

×
Subiecte în articol: avere gaddafi