x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gauk, pastorul „convertit” la Preşedinţia Germaniei

Gauk, pastorul „convertit” la Preşedinţia Germaniei

de Sînziana Stancu    |    20 Feb 2012   •   21:00
Gauk, pastorul „convertit” la Preşedinţia Germaniei

De data aceasta a functionat: Joachim Gauck, din 'presedinte al inimii', devine candidatul comun la Pre­se­din­tia Germaniei si la sefia unei coa­li­tii formate din FDP (liberalii), SPD (social-democratii) si Verzii, scrie cotidianul german Bild.

Militant pentru Drepturile Omului in fosta RDG, purtator de cuvant al colectivului de opozanti Noul Fo­rum din Rostock in timpul primelor proteste din fosta RDG, din 1989, iar dupa caderea Zidului Berlinului, sef al Centrului pentru gestionarea si conservarea Arhivelor STASI (fosta politie secreta a Germaniei comunis­te) timp de un deceniu, pastorul Ga­uck 'va fi viitorul presedinte al Germaniei', dupa cum a declarat cancelarul Angela Merkel, care l-a calificat ca fiind 'un profesor de de­mo­cra­tie', cu ocazia conferintei de presa in care l-a prezentat pe pastor. Gauk are toate sansele sa obtina majoritatea voturilor, deoarece Uniunea Crestina (CDU-CSU) a cancelarului, impreuna cu aliatii sai liberali, social-democrati si cu Verzii dispun de o majoritate confortabila in Bundestag. Numai extrema dreapta, Die Linke, unde sunt fosti membri ai Partidului comunist al fostei RDG, este impotriva lui Gauck.

Gauck a mai candidat o data la Presedintia Germaniei, din partea SPD si a Verzilor, in iunie 2010, im­po­triva lui Wulff, pe care Merkel a ajuns, din pacate, sa il sustina atunci.

Gauck se bucura de mare popularitate in Germania, unde este perceput ca fiind o puternica autoritate morala. Este exact conducatorul care-i trebuie Germaniei acum, dupa scandalul in care a fost implicat fostul presedinte Wulff si care a intinat scaunul pe care acesta l-a ocupat. Demisia de vineri a lui Wulff, in urma unui scandal privind cadouri primite de la prieteni bogati si tentative de intimidare a presei, l-a adus pe Gauck in prim plan.

Joachim Gauck urmeaza sa fie ales in mod oficial de o Adunare fede­rala compusa din deputati din cadrul Bundestagului si din delegati ai lumii politice si ai societatii civile desemnati de parlamentele regionale, care urmeaza sa fie organizata pana pe 18 martie. Gauck este fiul unui capitan si al unei functionare din Rostock. Tatal lui a fost arestat de catre serviciile secrete sovietice si trimis intr-un lagar, in Siberia, cand Joachim avea 11 ani. El si cei doi frati ai sai sunt crescuti de mama lor si educati de ea in totala opozitie cu educatia data de statul german comunist. Intre 1958 si 1965, Joachim studiaza teologia protestanta, alegand astfel o cariera care ii permite sa se distanteze oarecum de doctrinele regimului comunist. Cu toate acestea, STASI a incercat sa se amestece de ne­nu­ma­ra­te ori in biserica si viata personala a lui Gauck. Pastorul a asistat chiar si la unele scene violentele comise de catre oamenii regimului din fosta RDG impotriva unora dintre credin­ciosii sai, care frecventau biserica, mai scrie Bild.

Merkel l-a onorat inca o data, spunand despre Gauck ca 'a facut lucruri remarcabile pentru tara noastra, pentru apararea drepturilor civile si politice ale cetatenilor, pentru iluminarea lor si pentru libertatea de gandire'. 'Este cel mai bun profesor de democratie. (...) Eu, ca si multi alti cetateni germani, il vrem pe acest om ca sef de stat', a mai spus Angela Merkel.

×
Subiecte în articol: externe