x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Generalul Philip Breedlove: NATO ia în considerare prezenţa militară permanentă în Europa de Est

Generalul Philip Breedlove: NATO ia în considerare prezenţa militară permanentă în Europa de Est

07 Mai 2014   •   08:11
Generalul Philip Breedlove: NATO ia în considerare prezenţa militară permanentă în Europa de Est
Sursa foto: Facebook

Comandantul forțelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a declarat că, în urma crizei din Ucraina şi tensiunilor cu Moscova, NATO ar putea să ia în calcul o prezenţă militară permanentă în statele membre din Europa de Est, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice care se desfăşoară în estul Ucrainei şi rămânem deosebit de îngrijoraţi din cauza locuitorilor", a declarat la Ottawa generalul Philip Breedlove în cursul unei conferinţe de presă în comun cu generalul Tom Lawson, şeful statului-major canadian al apărării.

Referitor la posibilitatea ca situaţia din Ucraina să ducă la o prezenţă permanentă a NATO în ţările membre din Europa de Est, el a spus: 'Cred că trebuie să ne gândim la aceasta'.

"Avem nevoie să evaluăm capacitatea noastră de reacţie, disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre pentru a fi în măsură să răspundem la această nouă paradigmă", a explicat comandantul forţelor Alianţei.

"Este necesar să reevaluăm capacitatea de reacţie a forţelor de apărare a NATO din cauza noilor date din relaţia cu Rusia care până în prezent a fost văzută ca un partener. După destrămarea blocului comunist şi căderea Zidului de la Berlin în 1989, Alianţa a evaluat situaţia în care noi am considerat Rusia mai mult ca un viitor partener", a subliniat generalul Philip Breedlove.

În acest context, ţările Alianţei şi-au redus bugetele militare, dar şi 'structura forţelor şi amplasarea acestora'. De aici înainte, 'Rusia nu mai acţionează ca un partener', iar 'anexarea Crimeii (...) a modificat această dinamică', a continuat Breedlove.

NATO a anunţat la jumătatea lunii aprilie întărirea apărării ţărilor din Europa de Est şi a sporit numărul raidurilor efectuate de aviaţia sa deasupra ţărilor baltice. Unităţi navale urmează să fie trimise în Marea Baltică şi estul Mediteranei.

De asemenea, Washingtonul a anunţat desfăşurarea a patru companii de paraşutişti, 600 de soldaţi, pentru exerciţii militare în Polonia şi ţările baltice.

În mod normal, aceste trupe ar trebui retrase până la sfârşitul anului.

×