x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Georgia a fost provocată de Rusia

Georgia a fost provocată de Rusia

de Sînziana Stancu    |    01 Oct 2009   •   00:00

O analiză făcută de Uniunea Europeană asupra cauzelor declanşării războiului din Oseţia de Sud arată că Georgia a început conflictul, dar fusese provocată de Rusia.



Analiza UE, de 1.000 de pagini, dată publicităţii astăzi, arată de asemenea că Rusia are o istorie bogată de provocări în regiune, urmate de reacţii disproporţionate. "Multe dintre acţiunile militare ale Rusiei au depăşit limita rezonabilă de apărare", este concluzia analizei UE. Raportul european menţionează şi existenţa unor dovezi privind purificarea etnică masivă făcută de forţele din Oseţia de Sud în satele din teritoriul georgian separatist, pe care trupele ruseşti din teritoriu nu au împiedicat-o. De asemenea, analiza UE atestă şi faptul că atacul forţelor georgiene nu a provocat genocid în rândul populaţiei din Oseţia de Sud, aşa cum pretind ruşii.

INTERPRETĂRI DIFERITE
Controversele privind declanşarea războiului din luna august, anul trecut, au provocat şi un război mediatic, şi dezbateri publice aprinse, alimentate de interpretările diferite date de părţile beligerante. Rusia a pretins că preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a forţat Moscova să intervină pe teritoriul Oseţiei de Sud, ca să apere populaţia de-acolo de atacurile georgiene, iar Georgia susţine că Moscova pusese de mult la cale planul invaziei, provocând conflictul pentru a avea motiv să intre pe în teritoriile georgiene cu gândul de a le anexa la Rusia.

În conflict şi-au pierdut viaţa peste 850 de persoane, iar 35.000, majoitatea georgieni, nu s-au mai putut întoarce la casele lor nici astăzi.

×
Subiecte în articol: externe