x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Georgia şi-a cam tăiat craca NATO

Georgia şi-a cam tăiat craca NATO

de Marina Constantinoiu    |    18 Sep 2008   •   00:00

Prestigiosul Institut Internaţional de Studii Strategice (IISS) de la Londra apreciază, în raportul său anual, că NATO trebuie să-şi reevalueze politica de extindere către Est, în urma deciziei "iresponsabile” a Georgiei de a invada Osetia de Sud, care a provocat Rusia.



Prestigiosul Institut Internaţional de Studii Strategice (IISS) de la Londra apreciază, în raportul său anual, că NATO trebuie să-şi reevalueze politica de extindere către Est, în urma deciziei "iresponsabile” a Georgiei de a invada Osetia de Sud, care a provocat Rusia. "Politica de extindere a NATO ar trebui reafirmată drept necesară, dacă ea este în serviciul intereselor strategice ale NATO, un mijloc pentru un scop, nu o prioritate instituţională în sine”, a estimat IISS, cu ocazia prezentării raportului său anual, "Strategic Survey 2008”, citat de AFP.

NATO, ai cărei miniştri ai Apărării s-au reunit joi şi vineri la Londra, pentru a discuta despre conflictul ruso-georgian, nu are nici un interes "să se ia de Rusia”, a cărei colaborare este aşteptată în privinţa Afganistanului şi a Iranului, a afirmat John Chipman, directorul general al IISS.

IISS este un institut privat de la Londra, specializat în strategiile militare, controlul armamentului şi încheierea conflictelor. Estimînd că această criză nu a inaugurat un nou Război Rece, ci doar a marcat încheierea fazei romantice a ordinii post-Războiul Rece, el a presat NATO să nu transforme politica sa de extindere într-un joc de ruletă rusească. Luînd decizia în mod clar iresponsabilă de a lansa, în noaptea de 7 spre 8 august, o ofensivă pentru a relua controlul asupra provinciei separatiste Osetia de Sud, Georgia "şi-a slăbit dosarul pentru a deveni membru al NATO”, potrivit IISS, chiar dacă "reacţia rusă a fost disproporţionată”, apreciază IISS.

Se pune problema chiar de a se şti dacă Georgia s-ar putea dovedi un membru responsabil al NATO, după ce a eşuat în aşa fel să acţioneze în cadru multilateral. "Europenii au argumente solide în favoarea unei pauze în politica lor de extindere”, insistă raportul. În schimb, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a promis, în cursul vizitei sale în Georgia, a promis că procesul de extindere a NATO va continua şi a lăsar uşa larg deschisă pentru Tbilissi.

×
Subiecte în articol: externe nato