x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania - Criza politica de amploare

Germania - Criza politica de amploare

03 Noi 2005   •   00:00
Germania - Criza politica de amploare

Social-democratii germani vor fi condusi de Matthias Platzeck, liderul care pune capat furtunii politice interne si deblocheaza negocierile cu crestin-democratii pentru formarea Cabinetului de la Berlin.

DIVERGENTE. Criza din SPD a fost declansata luni, o data cu anuntul presedintelui social-democrat, Franz Muentefering, care a renuntat sa mai candideze la conducerea formatiunii dupa ce si-a pierdut sustinerea in partid. Viitorul lider a spus ca va cumula aceasta noua responsabilitate cu functia sa de ministru-presedinte al statului regional Brandenburg, pe care-l conduce in fruntea unei "ample coalitii" cu crestin-democratii.

VARIANTE. Aratandu-se onorat de sustinerea de care se bucura din partea majoritatii filialelor, Matthias Platzeck a declarat ca Muentefering ar putea deveni totusi vicecancelar in cadrul Guvernului de ampla coalitie, sub conducerea Angelei Merkel.

OPTIMISM. Conservatorii si social-democratii sustin ca aceste discutii nu pericliteaza negocierile in vederea formarii Cabinetului, chiar daca termenul-limita, din 12 noiembrie, este foarte aproape. "Avem dorinta de a ne pune de acord", a declarat viitorul cancelar, Angela Merkel, la sfarsitul celei de-a patra runde de discutii pentru formarea coalitiei.

PRESA TAXEAZA POLITICUL
"Urmarile crizei din SPD sunt imprevizibile, inclusiv pentru CDU-CSU", titreaza Der Spiegel, care scrie despre "diletantismul politic" al opozantilor lui Muentefering in plina faza cruciala a negocierilor si apreciaza ca "esecul" acestuia arunca SPD in "cea mai grava criza din istoria sa postbelica". "Liderul SPD se retrage. Marea coalitie se zguduie din temelii", scrie jurnalul economic Handelsblatt. Ceva mai moderat, cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung considera ca, "pentru politica germana, lupta pentru putere din SPD este o catastrofa de proportii medii". Era deja "destul de grav ca tara nu mai este guvernata de cinci luni, ci doar administrata".
×
Subiecte în articol: externe