x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Justiţia îi dă dreptate unui condamnat care a cerut să nu-i mai fie difuzat numele pe internet

Germania: Justiţia îi dă dreptate unui condamnat care a cerut să nu-i mai fie difuzat numele pe internet

27 Noi 2019   •   20:50
Germania: Justiţia îi dă dreptate unui condamnat care a cerut să nu-i mai fie difuzat numele pe internet

Curtea Constituţională germană a întărit miercuri „dreptul la uitare” pe internet, dându-i dreptate unui condamnat pentru crimă în 1982, care solicita ca numele său să nu mai apară în căutările online, relatează AFP.

Reclamantul a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă în 1982 pentru că a tras asupra a două persoane la bordul unui iaht. El a fost eliberat douăzeci ani mai târziu, însă numele său complet continua să apară în arhivele gratuite online ale revistei „Der Spiegel”.

El a declanşat de ani de zile demersuri juridice pentru a se asigura că numele său de familie nu mai este menţionat în acest caz de crimă.

Plângerea sa în ultimă instanţă a fost respinsă în 2012, tribunalul argumentând că protecţia persoanei este mai puţin importantă decât interesul publicului pentru informaţie şi dreptul la libertate de expresie.

Bărbatul a putut însă să-şi prezinte plângerea în faţa Curţii Constituţionale federale, care i-a dat dreptate şi a retrimis dosarul în faţa Bundesgerichtshof, Curtea Federală de Justiţie.

Judecătorii din Karlsruhe au spus că revista ar fi trebuit să-şi ia precauţii rezonabile pentru a evita ca numele său să fie atât de uşor accesibil la foarte mulţi ani după petrecerea faptelor.

Chiar dacă este permis să furnizezi identitatea criminalilor condamnaţi definitiv, Curtea a apreciat totuşi că interesul pentru această identitate se diminuează cu timpul.

Potrivit judecătorilor, platformele care difuzează arhive de presă online pot fi obligate să ia măsuri de protecţie împotriva difuzării nelimitate de elemente personale de către motoarele de căutare online.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania dreptul la uitare