x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ginerele lui Erdogan este noul ministru de finanțe al Turciei

Ginerele lui Erdogan este noul ministru de finanțe al Turciei

10 Iul 2018   •   21:30
Ginerele lui Erdogan este noul ministru de finanțe al Turciei

Berat Albayrak, noul ministru turc de Finanţe şi totodată ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a promis marţi să aducă inflaţia în zona unei singure cifre, un mesaj destinat să îi liniştească pe investitorii speriaţi de numirea sa, transmite AFP. 

Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003. 

"În perioada următoare vom lucra în mod intensiv pentru a aduce inflaţia în zona unei singure cifre", a declarat Albayrak cu prilejul unei ceremonii de predare a mandatului la Ministerul Finanţelor. Albayrak, în vârstă de 40 de ani, a promis că Turcia va "da un exemplu în lume" în materie de disciplină monetară şi bugetară şi că va pune în practică "o politică monetară viguroasă şi energică", fără a oferi alte detalii. 

Berat Albayrak, soţul fiicei mai mari a lui Erdogan, a fost numit luni în postul de ministru al Trezoreriei şi Finanţelor, în noul guvern prezentat de preşedintele Erdogan după ce a rostit jurământul pentru un nou mandat de cinci ani cu puteri extinse. Însă mutarea surprinzătoare a lui Albayrak, de la Energie la Finanţe, a speriat pieţele financiare care au constatat de asemenea că în noul Guvern nu mai există niciun loc pentru fostul vicepremier Mehmet Simsek, fost economist la Merill Lynch, considerat principalul arhitect al politicii economice a Turciei. AGERPRES

×