x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Golful scufundă dolarul

Golful scufundă dolarul

de Sînziana Stancu    |    07 Oct 2009   •   00:00
Golful scufundă dolarul
Sursa foto: Fahad Shadeed/REUTERS

Conspiraţiile privind instaurarea unei noi ordini mondiale vorbesc şi despre un plan al lumii arabe de a se uni cu China, Rusia şi Franţa, pentru a detrona moneda americană din comerţul cu petrol.



Ţările arabe au pus la cale una dintre cele mai profunde schimbări pe plan financiar din istoria recentă a Orientului Mijlociu. Monarhiile bogate din Golf vor să scoată dolarul pe tuşă din tranzacţiile mondiale cu petrol, cu ajutorul Chinei, Rusiei, Japoniei şi Franţei, şi să îl înlocuiască cu un "coş" de alte monede, în care să intre yenul japonez şi yuanul chinez, euro, aurul şi o valută nouă, "unificată", pentru ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului, inclusiv Arabia Saudită, Abu Dhabi, Kuweit şi Qatar, scrie The Independent. Pentru punerea în aplicare a planului se organizează întâlniri secrete între miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din Rusia, China, Japonia şi Brazilia.

CABALĂ INTERNAŢIONALĂ
Aceste manevre din culise ar putea explica creşterea bruscă a preţului aurului, de pildă, dar pot anunţa şi începutul unei tranziţii, în următorii ani, de la dolar la o altă valută în tranzacţiile internaţionale. America a aflat despre întâlnirile secrete puse la cale de arabi, dar nu cunoaşte detaliile acestora. În schimb, e sigură că va putea să combată această "cabală" internaţională. Totuşi, fostul trimis special al Chinei în Orientul Mijlociu, Sun Bigan, care ştie şi el de întâlnirile secrete, a avertizat că ar putea apărea conflicte serioase între China şi SUA privind influenţa în regiune şi petrolul din Orientul Mijlociu sau chiar un război economic între cele două ţări. China este o nouă putere financiară extraordiară şi pare cea mai entuziasmată de planurile arabe. Este şi o mare consumatoare de petrol, 60% din importurile sale provenind din Rusia şi Orientul Mijlociu. Ea s-ar bucura - şi chiar propune - ca "moneda" de tranziţie de la dolar, în aceste tranzacţii, să fie aurul. În ceea ce priveşte asemenea rezerve, cele mai bine cotate sunt Arabia Saudită, Qatarul, Abu Dhabi şi Kuweitul, care însumează toate, în dolari, rezerve de 2,1 trilioane. Chinezii mizează şi pe faptul că americanii sunt prea ocupaţi cu redresarea economiei ca să se mai concentreze asupra extraordinarelor implicaţii ale excluderii dolarului, obiectiv pe care "conspiratorii" şi-au propus să-l facă să devină realitate până cel târziu în 2018. "Aceste planuri vor schimba faţa tranzacţiilor financiare internaţionale", anticipează un bancher chinez, citat de The Independent, adăugând apoi cu tâlc că "Marea Britanie şi America ar trebui să fie îngrijorate... Şi vom afla cât sunt de îngrijorate după tunetul dezminţirilor acestor veşti".

×
Subiecte în articol: externe