x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia a fost COBAIUL Europei. Cine face această afirmaţie

Grecia a fost COBAIUL Europei. Cine face această afirmaţie

15 Feb 2014   •   13:40
Grecia a fost COBAIUL Europei. Cine face această afirmaţie

Grecul Alexis Tsipras, candidat la preşedinţia Comisiei Europene din partea stângii europene (PGE), îi acuză pe liderii europeni că au făcut din Grecia 'un cobai', impunându-i reforme drastice care sufocă populaţia, informează AFP. 

'Grecia a fost pe post de cobai', spune şeful principalului partid de opoziţie din Grecia, Syriza (stânga radicală) într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung. 'Cu această terapie de şoc (impusă Greciei de creditorii săi), s-a vrut să se testeze cât poate îndura un popor', a spus el.

În momentul adoptării primului plan de ajutor pentru Grecia, în 2010, 'deficitul public al Greciei atingea 120% din Produsul Intern Brut (PIB). Azi, el se ridică la 175%', a subliniat Tsipras. 'Este absurd. Trebuie să facem economii ca să nu mai avem nevoie de credite noi, dar programele de economisire nu au făcut decât să creeze noi nevoi de credite', consideră el.

Cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile europene şi de scrutinele regionale şi municipale din Grecia, Syriza este favorit în sondaje, într-o ţară în care şomajul a atins rate record de 28%.

×
Subiecte în articol: alexis tsipras Comisia Europeana