x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia o dă pe austeritate

Grecia o dă pe austeritate

de Sînziana Stancu    |    05 Mar 2010   •   00:00

Parlamentul elen a adoptat vineri măsurile de austeritate cerute de Guvern, sub presiunea evoluţiei pieţelor şi a Uniunii Europene, pentru scoaterea ţării din criză.



Proiectul de lege, intitulat "Măsuri de urgenţă pentru combaterea crizei financiare" conţine 20 de articole şi a fost aprobat cu majoritate de voturi, printr-o procedură parlamentară de urgenţă, informează AFP. Deputaţii socialişti ai PASOK, partid aflat la putere, care deţine majoritatea în Parlamentul monocameral (160 din 300 de locuri), au votat în favoarea planului de austeritate, în timp ce deputaţii comunişti ultraortodocşi (KKE) au părăsit sala, denunţând măsurile.

Ministrul de Finanţe, Georges Papaconstantinou, a reafirmat în cursul dezbaterii parlamentare că Grecia "duce o luptă contracronometru pentru a-şi recâştiga credibilitatea, într-un moment critic pentru ţară", când toată comunitatea euro o acuză că a compromis moneda unică europeană.

Măsurile de austeritate prevăd în principal reduceri salariale în sectorul de stat, îngheţarea pensiilor atât în sectorul public, cât şi în cel privat, precum şi mărirea cotei TVA cu două puncte, la 21%.
În timpul dezbaterilor din Parlament, pe străzile din Atena au avut loc incidente scurte, dar violente între manifestanţi şi forţele de ordine.

×
Subiecte în articol: externe