x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: Şeful unui ONG acuzat de ajutor pentru imigraţia ilegală a fost arestat

Grecia: Şeful unui ONG acuzat de ajutor pentru imigraţia ilegală a fost arestat

19 Sep 2018   •   17:30
Grecia: Şeful unui ONG acuzat de ajutor pentru imigraţia ilegală a fost arestat
Sursa foto: Foto: Frontex

Fondatorul şi şeful organizaţiei neguvernamentale elene ERCI, acuzată că a ajutat imigraţia ilegală pe Lesbos, a fost arestat miercuri după ce s-a predat poliţiei din această insulă, principala poartă de intrare a migraţiei dinspre Turcia, transmite AFP. 

Căutat de poliţie de trei săptămâni, Panos Moraitis a fost arestat preventiv, urmând să compară vineri în faţa unui procuror. 

Într-un comunicat postat pe site-ul său, ERCI (Emergency Response Centre International) a respins acuzaţiile care i se aduc, subliniind că a lucrat pe insula Lesbos 'în strânsă cooperare cu autorităţile'. 

Patru membri ai acestei organizaţii au fost deja plasaţi în arest preventiv: o cunoscută refugiată siriană, Sarah Mardini, un germano-irlandez, Sean Binder, şi doi angajaţi greci, Nassos Karakitsos şi Mirella Alexou. 

Ei sunt acuzaţi că au oferit 'un concurs direct reţelelor de traficanţi de migranţi', informându-se în avans despre sosirile pe insulele elene şi organizând debarcările fără a informa autorităţile. 

Potrivit poliţiei, ei căutau să obţină astfel 'un câştig financiar sub forma de donaţii pentru ONG'. 

În schimb, avocatul lor, Haris Petsikos, a denunţat un caz 'de penalizare a ajutorului pentru refugiaţi'. 

După ce au făcut obiectul unor acuzaţii similare pentru acţiunea lor de salvare pe mare, trei spanioli şi doi danezi au fost puşi în libertate în mai. 

Refugiate la Berlin, Sarah Mardini şi sora sa Yusra - înotătoare participantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro şi ambasadoare a bunăvoinţei a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi - au devenit cunoscute după ce au condus cu bine la mal vasul aflat în dificultate care le aducea, împreună cu alte 18 persoane, din Turcia în Lesbos, în august 2015. 

Deşi în scădere faţă de marele val de migraţie din 2015 şi 2016, sosirile continuă din Turcia pe insulele greceşti, unde sunt consemnaţi peste 20.000 de migranţi, în condiţii denunţate ca precare de toate părţile implicate.AGERPRES

×