x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gruparea Stat Islamic nu mai controlează decât 14% din teritoriul Irakului

Gruparea Stat Islamic nu mai controlează decât 14% din teritoriul Irakului

11 Mai 2016   •   20:30
Gruparea Stat Islamic nu mai controlează decât 14% din teritoriul Irakului

Partea de teritoriu irakian aflată sub controlul grupării jihadiste Stat Islamic (SI) este de numai 14%, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului de la Bagdad, informează AFP.

'Prezenţa Daech (acronimul arab al SI) s-a redus în oraşele şi în provinciile din Irak', a declarat Saad al-Hadithi, la televiziunea de stat irakiană. 'Ei (jihadiştii) ocupau 40% din teritoriul irakian, însă astăzi doar 14% se află sub controlul lor', a adăugat el.

În iunie 2014, organizaţia jihadistă SI a lansat o ofensivă de mare anvergură, care i-a permis să-şi impună controlul asupra unor zone vaste din teritoriul irakian, în vest, est şi nord de Bagdad, unde şi-a autoproclamat 'califatul'.

Însă, după crearea unei coaliţii internaţionale condusă de Washington, care din august 2014 acordă sprijin militar forţelor irakiene şi forţelor kurde, în special cu ajutorul loviturilor aeriene, SI a pierdut mai multe oraşe, printre care Tikrit şi Ramadi.

Însă, chiar dacă gruparea jihadistă cedează teritorii, ea îşi menţine cu toate acestea controlul asupra unor poziţii forte, printre care Mosul, al doilea oraş al Irakului, şi îşi păstrează capacitatea de a lovi Bagdadul sau regiunile majoritar şiite, comiţând atentate sângeroase, cum sunt cele de miercuri, soldate cu aproape 100 de morţi la Bagdad.

Forţele irakiene luptă în prezent împotriva SI pe mai multe fronturi, în principal în provincia Al-Anbar (vest) şi Ninive (nord), în scopul de a recuceri oraşele Fallujah şi Mosul.AGERPRES

×