x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul german va despăgubi homosexualii condamnaţi după al Doilea Război Mondial

Guvernul german va despăgubi homosexualii condamnaţi după al Doilea Război Mondial

22 Mar 2017   •   17:05
Guvernul german va despăgubi homosexualii condamnaţi după al Doilea Război Mondial

Persoanele condamnate după al Doilea Război Mondial în baza legilor anti-homosexuali în vigoare în Germania timp de peste un secol vor fi despăgubite, conform unui proiect legislativ aprobat miercuri de guvernul de la Berlin, transmite DPA. 

Cei condamnaţi în baza paragrafului 175 din Codul Penal, care interzicea homosexualitatea şi o pedepsea cu sentinţe grele cu închisoarea, vor primi o sumă fixă de 3.000 de euro, la care se vor adăuga câte 1.500 de euro pentru fiecare an petrecut în detenţie. 

Intrate în vigoare în 1871, prevederile acestui paragraf au fost înăsprite iniţial de regimul nazist în 1935, la doi ani după preluarea puterii, şi au fost revizuite de guvernele postbelice atât în Germania Federală, cât şi în fosta Germanie comunistă. 

În Germania Federală, legea a fost relaxată în 1969, dar nu a fost abolită complet decât în 1994. Aproximativ 50.000 de bărbaţi au fost condamnaţi între 1945 şi 1969 în baza paragrafului 1975 din Codul Penal. 

Victimele legislaţiei naziste au fost reabilitate în 2002, însă cele condamnate după al Doilea Război Mondial nu au beneficiat până acum de acest act juridic, încheie Agerpres.

×
Subiecte în articol: cupluri homosexuali germania despăgubiri