Chestiunea religioasa si-a facut intrarea in campania pentru prezidentialele franceze, o dezbatere pe tema carnii halal (carnea provenita de la animale sacrificate conform ritualului musulman) preluata de la tabara extremei-drepte de cea a actualului presedinte al Frantei si candidat pentru un nou mandat, Nicolas Sarkozy, reusind sa enerveze comunitatile evreiasca si musulmana, ambele preocupate de sacrificarile conform ritualurilor, relateaza AFP.
Reprezentantii lor au reactionat puternic marti fata de punerea sub semnul intrebarii de catre premierul Francois Fillon a metodelor de sacrificare a animalelor de catre musulmani si evrei, calificate de el drept 'traditii ancestrale care nu mai au legatura cu mare lucru'.
Aceasta declaratie a provocat si reactia unui episcop catolic, Michel Dubost, care sustine ca, intr-o tara laica precum Franta, Guvernul nu trebuie sa se amestece in chestiunile religioase. Subiectul absentei etichetarii carnii halal care nu le-ar permite consumatorilor ne-musulmani sa stie ce cumpara a trecut in cateva zile de la discursul candidatei extremei-drepte Marine Le Pen, o obisnuita a iesirilor antimusulmane, la cel al presedintelui-candidat Nicolas Sarkozy si al apropiatilor sai.
Reguli de etichetare
O parte din carnea care provine din abatoarele rituale evreiesti si musulmane care nu corespund regulilor alimentare ale acestor religii se regaseste in circuitul normal de distributie, fara precizari anume, comenteaza AFP. Sarkozy, care-si plaseaza campania din ce in ce mai la dreapta, pentru a incerca sa recupereze din procentele care il despart de adversarul sau socialist Francois Hollande, a declarat, totusi, la 21 februarie, ca polemica privind carnea halal nu-si are rostul. Numai ca duminica trecuta s-a pronuntat in favoarea unei 'etichetari a carnii in functie de metodele de sacrificare'.
Seful lui de guvern a mers si mai departe, transpunand subiectul pe terenul 'traditiilor' care nu mai au azi un corespondent prea important intr-o tara moderna.
Aceasta tema a carnii halal, care ii vizeaza in mod fatis pe cei circa patru milioane de musulmani acuzati in mod constant ca nu sunt suficient integrati, a avut drept victime colaterale evreii practicanti, care consuma si ei carne kasher, adica de la animale sacrificate conform ritualurilor iudaice. Marele rabin al Frantei, Gilles Bernheim, s-a declarat, marti, 'foarte jenat' de 'aceasta dezbatere care nu ar fi trebuit sa aiba loc'.
'Problemele Frantei sunt atat de importante, suntem in perioada de criza, de unde si pana unde carnea kasher sau carnea halal sunt acum o problema majora pentru Franta?'
Anterior, presedintele Consiliului Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti (Crif), Richard Prasquier, s-a declarat 'socat' de declaratia 'stupefianta' a lui Fillon, apreciind ca Executivul nu are motive sa se amestece in traditiile religioase. Francois Fillon a incercat sa le dezamorseze furia, anuntand ca miercuri va avea o intrevedere cu Marele Rabin Bernheim. La randul lui, Consiliul francez al Cultului Musulman, care de obicei nu agreeaza sa intervina in dezbaterea publica, s-a declarat marti alarmat ca islamul si musulmanii au ajuns sa fie tapi ispasitori in campanie.