x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hamid Karzai cere ONU să elimine din lista teroriştilor o parte dintre liderii talibani

Hamid Karzai cere ONU să elimine din lista teroriştilor o parte dintre liderii talibani

28 Mar 2009   •   00:00
Hamid Karzai cere ONU să elimine din lista teroriştilor o parte dintre liderii talibani

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a cerut astăzi Naţiunilor Unite să elimine din lista teroriştilor o parte dintre liderii talibani care nu au legături cu reţeaua al-Qaida, afirmând că această măsură ar reprezenta un prim pas către un viitor dialog de pace, relatează AFP, citată de Mediafax.

Karzai a salutat şi noua strategie pentru Afganistan a Statelor Unite, care prevede şi o eventuală reconciliere cu unii dintre actualii insurgenţi. "În timp ce vorbim despre un proces de pace cu talibanii, trebuie să creăm şi un mediu adecvat pentru un astfel de proces", a spus preşedintele afgan, adăugând: "un mediu adecvat înseamnă, în primul rând, analizarea listei ONU şi eliminarea numelor celor care nu fac parte nici din al-Qaida, nici din alte reţele teroriste". Karzai a evitat să precizeze dacă printre aceste nume se află şi cel al fostului lider al regimului talibanilor, mullahul Omar. "Nu am de menţionat nici un nume în acest moment", a spus el, precizând că "vorbeşte despre principii". În trecut, preşedintele afgan i-a oferit lui Omar o amnistie şi i-a propus începerea unui dialog. Mollahul Omar a respins propunerea, cerând retragerea trupelor străine din Afganistan.

Omar a condus regimul de la Kabul între 1996 şi 2001, când a fost înlăturat de la putere în urma ofensivei militare lansate de Statele Unite după atentatele de la 11 septembrie.
Conform site-ului ONU, "lista neagră" conţine numele a 142 de persoane care au legături cu talibanii şi a 254 de persoane care au legături cu al-Qaida. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe