x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hollande se opune categoric unei finanţări publice a islamului în Franţa

Hollande se opune categoric unei finanţări publice a islamului în Franţa

03 Aug 2016   •   11:16
Hollande se opune categoric unei finanţări publice a islamului în Franţa

Preşedintele francez François Hollande respinge ipoteza unei finanţări publice pentru moschei în Franţa, o idee avansată marţi de premierul Manuel Valls, transmite miercuri postul de radio Europe1 pe pagina sa de internet.


În privinţa refondării islamului din Franţa, Manuel Valls a afirmat pentru cotidianul Libération că vrea "să treacă în revistă toate soluţiile, fără să-şi refuze ideea unei forme de finanţare publică". Însă François Hollande a exclus această ipoteză, preşedintele considerând că nu se pune problema schimbării legii din 1905 şi, prin urmare, a modelului francez de laicitate.

Şeful statului mizează mai curând pe Fundaţia Operelor Islamului pe care guvernul încearcă să o resusciteze. Fundaţia ar putea fi condusă de fostul ministru de interne Jean-Pierre Chevenement şi ar avea ca principală misiune acoperirea constrângerilor financiare în construcţia şi gestionarea lăcaşurilor de cult. Hollande consideră că islamul trebuie să fie finanţat numai prin această Fundaţie şi fără subvenţii publice.

În ceea ce priveşte finanţările străine pe care Manuel Valls vrea să le interzică fără întârziere, preşedintele s-a arătat mai puţin radical. El consideră că atât timp cât vor exista reprezentanţi ai statului în cadrul Fundaţiei, atunci fondurile străine care trec prin aceasta ar fi controlate şi, prin urmare, acceptabile, dacă sunt valide.

Manuel Valls a lansat o dezbatere dificilă, pe care preşedintele o îmbrăţişează, impunând însă limite. Deşi premierul este pregătit să îşi asume riscuri, nu se pune problema de a chestiona unul din principiile stângii. Primele măsuri privind refondarea islamului în Franţa sunt aşteptate în octombrie.

Sursa: AGERPRES

×