x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hoteluri in flacari - Triplu atentat in Iordania

Hoteluri in flacari - Triplu atentat in Iordania

de Irina Cristea    |    10 Noi 2005   •   00:00
Hoteluri in flacari - Triplu atentat in Iordania


Trei hoteluri de lux din capitala iordaniana Amman au fost aseara tinta unui atentat cu bomba.

Teroarea a tintit luxul


Trei hoteluri de lux din capitala iordaniana Amman au fost aseara tinta unui atentat cu bomba. In mai putin de o ora, la Grand Hyatt, Radisson SAS si Days Inn, hoteluri de cinci, respectiv, trei stele, apartinand unor celebre lanturi occidentale, s-au auzit puternice explozii care, spun martorii, au facut un numar important de victime. Bilantul anuntat de surse medicale citate de AFP indica, la ora inchiderii editiei, peste 55 de morti si cel putin 200 de raniti.

POSIBILI KAMIKAZE. Prima explozie a avut loc in jurul orei 21:00, ora Romaniei, la hotelul Radisson SAS, despre care agentia Reuters relateaza ca este unul dintre hotelurile preferate de turistii israelieni si ca a fost, in trecut, vizat de teroristi, fara succes insa. A doua tinta, cronologic vorbind, a fost Grand Hyatt, frecventat indeosebi de afaceristi, diplomati si de turisti foarte bogati. Cateva minute mai tarziu, o alta explozie a avut loc la hotelul de trei stele Days Inn, situat nu departe de Ambasada Israelului la Amman. Toate cele trei hoteluri au fost incercuite de fortele de ordine, iar turistii au fost evacuati in mare graba.

Din informatiile date publicitatii la scurt timp dupa producerea deflagratiilor, acestea au fost provocate de bombe amplasate in incinta hotelurilor. Postul de televiziune CNN cita un martor care relata ca explozia de la Grand Hyatt a avut loc la receptie. Agentia de presa Reuters transmitea ca bomba de la Radisson a fost plasata in tavanul fals al uneia dintre salile festive, unde circa 250 de oameni se distrau la o nunta. Agentia France Presse lansa insa varianta unor atacatori sinucigasi, citand un responsabil al politiei locale.

MOTIVATIE. Autoritatile aveau de mult timp motive sa se teama ca regatul va fi vizat de atacuri teroriste. Regimul de la Amman este unul dintre cele care asigura stabilitate in Orientul Mijlociu, bucurandu-se de respect si de credibilitate. Relatia foarte buna cu puterile occidentale, indeosebi cu SUA si cu Marea Britanie, i-a adus insa critici dure din partea fundamentalistilor islamici, care considera o astfel de cooperare drept inacceptabila.

×
Subiecte în articol: externe