x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ianukovici și Putin s-au întâlnit la Soci și au discutat despre parteneriatul strategic

Ianukovici și Putin s-au întâlnit la Soci și au discutat despre parteneriatul strategic

06 Dec 2013   •   17:39
Ianukovici și Putin s-au întâlnit la Soci și au discutat despre parteneriatul strategic

Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, s-a întâlnit vineri cu omologul său rus Vladimir Putin, întâlnirea având loc la Soci, în sudul Rusiei, unde liderul de la Kiev a făcut o escală după vizita efectuată în China, informează agerpres.ro.

''Cei doi șefi de stat au discutat aspecte legate de colaborarea economică și comercială în diferite sectoare ale economiei și probleme privind pregătirea viitorului Acord de parteneriat strategic'', se arată într-un scurt comunicat al serviciului de presă al președinției ucrainene, citat de Interfax-Ukraina.

Întâlnirea a fost confirmată de Kremlin. ''Președintele Ucrainei a efectuat o escală în orașul Soci în drum spre țară, venind din China. În cadrul acestei scurte vizite de lucru (la Soci) au fost discutate probleme actuale în relațiile bilaterale ruso-ucrainene, precum și probleme legate de pregătirea apropiatei reuniuni de la Moscova a Comisiei interguvernamentale Rusia-Ucraina'', a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus, citat de ITAR-TASS.

Agenția de presă rusă amintește că premierul rus Dmitri Medvedev l-a primit miercuri la Moscova pe vicepremierul ucrainean Iuri Boiko și că părțile au convenit cu această ocazie să-și intensifice cooperarea în diferite domenii. ''Pentru a continua cooperarea, noi ne-am înțeles — și cu președintele Ucrainei, și cu premierul (Mykola Azarov) — să intensificăm colaborarea în toate direcțiile'', a afirmat Dmitri Medvedev la întâlnirea cu vicepremierul ucrainean, subliniind totodată că Ucraina rămâne ''un important partener strategic al Rusiei''.

Rusia a jucat un rol decisiv în a convinge Ucraina să renunțe la Acordul de Asociere la UE, acord ce ar fi trebuit semnat la summitul de la Vilnius din 28-29 noiembrie. Sub presiunile Moscovei, guvernul condus de premierul Mykola Azarov a anunțat la 21 noiembrie suspendarea procesului de apropiere față de UE și relansarea relațiilor comerciale cu Rusia și cu alte state din CSI. Această decizie a provocat ample acțiuni de protest la Kiev, acțiuni care continuă și acum în capitala ucraineană. Opoziția ucraineană, care a primit în ultimele zile o puternică susținere din partea Occidentului, a făcut apel la o nouă manifestație pentru duminică, la ora 10,00 GMT, în Piața Independenței, loc simbol al 'revoluției portocalii' din 2004. 

×
Subiecte în articol: viktor ianukovici Vladimir Putin