x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 4.000 de imigranţi interceptaţi de autorităţile italiene în ultimele 48 de ore

4.000 de imigranţi interceptaţi de autorităţile italiene în ultimele 48 de ore

09 Apr 2014   •   15:32
4.000 de imigranţi interceptaţi de autorităţile italiene în ultimele 48 de ore

Autorităţile italiene au interceptat aproximativ 4.000 de imigranţi africani care încercau să ajungă cu diverse ambarcaţiuni în Europa în ultimele 48 de ore.

Creşterea numărului de imigranţi este pusă pe seama vremii bune şi a condiţiilor instabile din Libia, care îi împing pe oameni să fugă din ţară.

"Situaţia devine din ce în ce mai critică, iar numărul de bărci cu imigranţi nu mai poate fi contorizat. Este o problemă cât se poate de serioasă, iar Europa trebuie să ia problema în mână imediat, pentru că nu vorbim aici de o frontieră mediteraneană, ci de o frontieră europeană", a declarat ministrul italian de Interne, Angelino Alfano pentru postul de radio RAI.

Roma a solicitat în repetate rânduri Uniunii Europene să sporească patrulele din Marea Mediterană, avertizând că două treimi din emigranţii care ajung în Italia migrează ulterior în alte ţări ale UE.

Ministrul de Interne a spus că de la începutul acestui an au ajuns cu barca în Italia aproximativ 15.000 de imigranţi.

Ambarcaţiunile interceptate în ultimele două zile includ un grup de 1.049 de imigranţi, printre care 91 de femei şi trei bebeluşi, care au fost depistaţi de un elicopter al marinei militare şi o dronă. Plutele şi bărcile acestora se aflau în dificultate, fiind nevoie de intervenţia navelor de salvare pentru a-i aduce într-un port din Sicilia.

Alfano a adăugat că 661 de oameni au fost recuperaţi de navele comerciale din zonă şi că cel puţin un imigrant a murit în timpul călătoriei.

Acesta spune că există "traficanţi de imigranţi" care mizează tocmai pe faptul că autorităţile italiene vor salva oamenii din ambarcaţiunile precare folosite la transport.

"Există traficanţi de oameni, negustori ai morţii, care profită de fiinţe umane, de moartea altor oameni şi chiar şi de eforturile noastre de salvare pentru că astfel călătoria lor se scurtează, făcându-le afacerea mai profitabilă şi mai puţin riscantă", spune Alfano.

Două accidente de proporţii, de anul trecut, în care 366 de imigranţi din Eritrea şi 200 de imigranţi din Siria au murit înecaţi a făcut ca guvernul italian să organizeze patrule non-stop în apele din apropierea Siciliei şi a Africii de Nord.

×