Impact economic de peste 35 de miliarde de dolari
Inundarea unor regiuni care aveau o contribuţie semnificativă la Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei, întreruperea activităţii la 10% din centralele nucleare din ţară, suspendarea producţiei la uzinele principalilor producători niponi de automobile sunt câteva dintre motivele pentru care seismul va avea un impact semnificativ asupra economiei nipone. A spus-o ieri chiar un purtător de cuvând al Executivului de la Tokio, menţionând că multe sectoare economice vor avea de suferit. Regiunile din nord-estul Japoniei, care au fost cele mai afectate de seism şi de valul tsunami, au, de regulă, o contribuţie de 8% la PIB-ul ţării. Regiunea Kanto, care cuprinde şi capitala Tokio, a fost de asemenea afectată. Aici, o rafinărie a companiei Cosmo Oil a fost distrusă parţial de un incendiu. Regiunea asigură 40% din PIB. Cu toate acestea, cea mai mare parte a infrastructurii şi locuinţelor din această zonă urbană strategică a rezistat.
Banca Japoniei a vărsat 55 de miliarde de yeni (480 de milioane de euro) mai multor instituţii de credit din zonele afectate pentru a sprijini economia locală.
Sectorul nuclear nipon se confruntă cu cea mai gravă criză din istorie, după o explozie la unul dintre reactoarele centralei din Prefectura Fukushima şi alerta declanşată la un alt reactor al facilităţii nucleare.
În total, 11 din 50 de reactoare au fost oprite din cauza cutremurului, iar autorităţile au cerut companiilor să diminueze consumul de energie electrică. Livrările de energie vor fi întrerupte prin rotaţie, iar în aceste condiţii multe companii îşi vor suspenda activitatea.
Principalii constructori auto niponi, Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi Motors şi Suzuki, au anunţat că luni vor suspenda producţia în mai multe regiuni, nu doar în cele afectate de seism.
Deşi este devreme pentru un calcul al pagubelor, unele estimări fac referire la peste 35 de miliarde de dolari.