x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imperiul imobiliar britanic al lui Gaddafi, evaluat la un miliard de lire sterline

Imperiul imobiliar britanic al lui Gaddafi, evaluat la un miliard de lire sterline

06 Noi 2011   •   11:06
Imperiul imobiliar britanic al lui Gaddafi, evaluat la un miliard de lire sterline

Defunctul lider libian Muammar Gaddafi avea un adevarat imperiu imobiliar in Marea Britanie, evaluat de jurnalistii de la The Sunday Times la aproximatic un miliard de lire sterline (circa 1,16 miliarde de euro).

De-a lungul timpului, Gaddafi a cumparat apartamente in zone rezidentiale exclusiviste din capitala Marii Britanii, precum si mai multe cladiri de birouri si o cladire utilizata de un spital privat. Se pare ca de administrarea acestora se ocupa unul dintre fiii dictatorului, Saif al-Islam, rezident la Londra pe perioada efectuarii studiilor la London School of Economics.

In timpul conflictului civil din Libia, ONU a inghetat active ale clanului Gaddafi evaluate la peste 100 de miliarde de euro. Recent, Consiliul National de Tranzitie de la Tripoli a cerut ajutorul unor experti financiari si agenti imobiliari pentru identificarea investitiilor din Marea Britanie.

Conform The Sunday Times, printre proprietatile identificate figureaza un complex de birouri in City-ul londonez, Beaufort House, evaluat la 150 de milioane de lire sterline, dar si alte doua blocuri de birouri, Jardine House si 14 Cornhill, care valoreaza 145 milioane de lire sterline. In plus, Gaddafi avea apartamente in South Kensington, un cartier exclusivist londonez, o alta cladire de birouri in Holborn si un alt bloc de birouri, Portman House, aflat pe Oxford Street (Londra).


Mai mult, Gaddafi avea o proprietate in cartierul londonez St. John's Wood, unde functioneaza un centru de ingrijiri medicale al spitalului privat Wellington, care platea o chirie anuala de 1,4 milioane de lire sterline Jawaby Property Investment Ltd., filiala a Corporatiei Nationale de Petrol a Libiei. Un purtator de cuvant al spitalului a declarat ca directia centrului nu stia ca acea cladire avea legatura cu Muammar Gaddafi, cand a inceput sa o inchirieze in 2008.

×