Partidul de centru-dreapta GERB, al fostului premier Boiko Borissov, înlăturat de la putere de protestele de stradă din iarna trecută, a câştigat alegerile parlamentare anticipate de duminică din Bulgaria, dar fără a obţine majoritate de voturi, relatează agenţiile internaţionale de presă.
GERB ar fi obţinut 31,4 % din voturi, potrivit primelor rezultate oficiale comunicate luni, la Sofia, după numărarea a 69 % din voturi, transmit sursele citate. Partidul Socialist Bulgar (PSB) s-a clasat pe poziţia a doua, cu 27,4% din voturi, urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL, a minorităţii turce) - 9,2% şi Partidul naţionalist şi xenofob Ataka, cu 7,6%.
Acest scor în alegeri, dacă se menţine, nu conferă o majoritate parlamentară conservatorilor, iar formarea unui Guvern de către GERB se anunţă foarte dificilă.
Ataka acuză:”GERB a minţit!”
Ataka l-a susţinut o vreme pe Boiko Borissov, după formarea unui Cabinet minoritar în 2009, dar liderul său, Volen Siderov, a exclus în mod clar această opţiune duminică, acuzând GERB că a minţit. “Bulgaria are nevoie de stabilitate, şi, dacă partidele sunt responsabile, ar trebui să susţină un Cabinet minoritar”, a declarat fostul ministru de Interne Ţvetan Ţvetanov, potrivit Le Point. Boiko Borissov nu s-a pronunţat încă, preferând să aştepte numărătoarea voturilor.
Socialiştii vor Guvern minoritar
Serghei Stanişev, liderul Partidului Socialist, a chemat la consultări rapide între liderii partidelor reprezentate în Parlament, altele decât GERB. Intre 2005 şi 2009, socialiştii şi cei din Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi au format un Guvern, al cărui şef a fost Stanişev. Acum, MDL pare a fi deschis ideii de coaliţie. Liderul său, Unal Lufti, a declarat că doreşte să uşureze “procesul de formare a unui Cabinet”, fără partidul lui Boiko Borissov.
Fără entuzism la urne
După manifestaţiile masive de acum trei luni, bulgarii au votat duminică fără să-şi facă prea multe iluzii: campania electorală, departe de a răspunde aşteptărilor lor, a virat către o reglare de conturi între socialişti şi conservatori în jurul unui scandal de interceptări telefonice ilegale, comentează France Presse. Din acest motiv, aşa cum era de aşteptat, mulţi nu s-au prezentat la vot. Doar puţin peste 50% din electorat s-a prezentat la urne, adică 6,9 milioane au votat, potrivit institutelor de sondare a opiniei publice, în timp ce acum patru ani s-au prezentat 60,2%.
Tentativă de fraudare?
Parchetul a informat că lucrează la 17 anchete legate de presupuse cazuri de cumpărare de voturi şi la trei anchete împotriva unor presupuse grupări criminale organizate care au acţionat împotriva drepturilor alegătorilor.
În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă au fost depistate 350.000 buletine de vot într-o tipografie care avusese contract cu Guvernul pentru imprimarea documentelor. Tipografia este situată în oraşul Kostinbrod, la 14 kilometri nord-vest de Sofia. Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este consilier municipal din cadrul partidului de centru-dreapta GERB. El a negat că ar fi vorba de buletine de vot destinate unor fraude electorale şi a spus că este vorba de buletinele eronate, care, potrivit contractului cu Guvernul, trebuia păstrate în tipografie.
Postul de televiziune BTV a citat surse din Parchet potrivit cărora cele 350.000 de buletine de votare depistate sâmbătă nu erau eronate. Parchetul precizează că alături de cele 350.000 buletine au fost găsite şi buletinele eronate care au fost mult mai puţine şi erau într-o stare diferită. Prin acest anunţ, Parchetul confirmă că cel mai probabil buletinele depistate au fost pregătite pentru eventuale fraude electorale.
Un bulgar a fost condamnat duminică la cinci luni de închisoare sub acuzaţia că a mituit cinci persoane pentru a le convinge să voteze cu anumită forţa politică la alegerile parlamentare. Bărbatul a fost condamnat într-un proces ad-hoc la cinci luni de închisoare şi o amendă de 10.000 de leva (circa 5.000 de euro).
Posibile noi alegeri în toamnă
Dacă nu este format niciun Guvern în urma acestui scrutin, Cabinetul interimar, condus de diplomatul Marin Raikov, va rămâne la cârma ţării până la eventuala organizare de noi alegeri, în toamnă. Dar un astfel de impas n-ar face decât să agraveze situaţia economică a ţării, care este cea mai săracă din Uniunea Europeană şi unde creşterea economică nu a atins decât 0,8% anul trecut şi unde aproape o persoană din cinci nu are loc de muncă, potrivit cifrelor oficiale.
O nouă criză socială este posibilă
Unii politologi nu exclus o repetare a crizei sociale din iarnă, când zeci de mii de bulgari au ieşit în stradă în marile oraşe, pentru a protesta faţă de dublarea facturii la electricitate. Şapte persoane, dintre care şase au decedat, şi-au dat foc în semn de disperare. De notat că în Bulgaria încălzirea apartamentelor se face electric, neexistând reţea de gaz metan.
Mişcarea spontană de protest s-a transformat, sub influenţa numeroaselor grupuri din societatea civilă, într-o vastă mobilizare la adresa sărăciei cronice, şomajului şi corupţiei care afectează clasa politică şi instituţiile ţării. “Acest vot este pe cale să reproducă precedentul Parlament al oligarhiei şi mafiei, pe care noi l-am îndepărtat de la putere. De data asta, vom avea baricade, nu doar proteste!”, a avertizat unul dintre organizatorii manifestaţiilor din iarnă, Angel Slavcev.
Euronews precizează că încă de la anunţarea primelor rezultate ale sondajelor la ieşirea de la urne, o sută de oponenţi ai partidului conservator GERB s-au adunat în centrul Sofiei, în faţa Palatului Culturii, scandând “Mafia”, “Gunoaielor!”, sau “Ieşiţi toţi afară!”. Unii au aruncat cu pietre şi sticle în forţele de ordine prezente la faţa locului.