x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În septembrie moldovenii află dacă au dreptul să-şi aleagă singuri preşedintele

În septembrie moldovenii află dacă au dreptul să-şi aleagă singuri preşedintele

de Corina Andriuta    |    08 Iul 2010   •   00:00

"Sunteţi pentru modificarea Constituţiei, care să permită alegerea preşedintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?". Este întrebarea la care cetăţenii moldoveni vor trebui să răspundă pe 5 septembrie la Referendumul republican constituţional. Acesta a fost aprobat, în unanimintate, de către deputaţii de la Chişinău.



Referendumul a primit aviz pozitiv inclusiv de la Curtea Constituţională. Discuţia pe seama schimbării articolului 78 din Constituţia Moldovei i-a prins şi pe comunişti în horă, însă, chiar dacă n-au mai fost împotriva schimbării articolului au venit cu un alt amendament, acela ca referendumul să nu beneficieze de fonduri de organizare! Comuniştii doreau ca  „bugetul prevăzut pentru organizarea referendumului să fie utilizat pentru soluţionarea unor probleme mai stringente, în special lichidarea consecinţelor inundaţiilor. Decizia de ieri a Curţii Constituţionale care prevede şi posibilitatea de a ajunge la un compromis în cadrul Parlamentului privind modificarea articolului 78 din Constituţie, îi oferă alianţei de guvernămînt ultima şansă pentru a da dovadă de constructivism şi a trece la dialog în problema în cauză cu cel mai mare partid din ţară”, a declarat secretarul general al PCR, Iurie Muntean, în cadrul unei conferințe de presă, citează unimedia.md.

Modificarea art. 78 din Constituție poate fi votată în Parlament doar după 6 luni de la înaintarea proiectului, iar comuniştii şi-au arătat disponibilitatea de a găsi un copromis abia după ce Alianţa  pentru Integrare Europeană, a anunțat public decizia de organizare a Referendumului la începutul lunii septembrie, iar alegerile parlamentare anticipate - la începutul lunii noiembrie, dată care a fost susţinută şi de Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, aflat în vizită la Chişinău.

×
Subiecte în articol: externe