x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Inca o revolutie! - Presedintele Chavez si "socialistul Iisus"

Inca o revolutie! - Presedintele Chavez si "socialistul Iisus"

de Irina Cristea    |    12 Ian 2007   •   00:00
Inca o revolutie!  -  Presedintele Chavez si "socialistul Iisus"

Liderul Venezuelei vrea un numar nelimitat de mandate. Hugo Chavez a jurat ca va promova un socialism radical, invocand numele Mantuitorului, pe care il considera "cel mai mare socialist".

Liderul Venezuelei vrea un numar nelimitat de mandate. Hugo Chavez a jurat ca va promova un socialism radical, invocand numele Mantuitorului, pe care il considera "cel mai mare socialist".

Aflat la al doilea mandat in fruntea Venezuelei, intr-o America Latina tot mai anti-SUA, presedintele Hugo Chavez se simte pe cai mari. La ceremonia de investire, liderul socialist le-a promis alegatorilor nationalizare si promovarea unui socialism radical, sinonim cu o noua revolutie. "Acesta va fi juramantul meu - pamantul stramosesc, socialism sau moarte!", a declarat cu aplomb Hugo Chavez, politicianul al carui mentor declarat este Fidel Castro.

Convingator. Pentru ca orientarea sa de stanga sa fie si mai credibila, Chavez si-a petrecut peste piept drapelul national, prinzandu-l de umarul stang in loc de cel drept, cum prevedea traditia. Chavez, care a supravietuit, de-a lungul timpului, inchisorii, unei lovituri de stat si unui referendum, are o cota de popularitate extrem de ridicata, asa ca se simte suficient de sigur pe el ca sa incerce sa le dea peste nas americanilor si sa readuca in proprietatea statului companii privatizate de acestia.

Atat de sigur este Chavez pe doctrina sa, incat si-a sustinut-o folosind numele Mantuitorului. "Jur in numele lui Hristos, cel mai mare socialist din istorie", si-a incheiat el pledoaria pentru o Venezuela tot mai socialista.
Vizita din Iran
Atitudinea fatis antiamericana promovata in cateva dintre capitalele Americii de Sud l-a imbiat la un turneu diplomatic tocmai pe presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad. Venezuela, Nicaragua si Ecuator sunt cele mai importante destinatii ale turneului sau, care include si o intrevedere cu liderul din Bolivia. Cele patru state sunt sustinatoare declarate ale programului nuclear al Iranului, care face obiectul unor sanctiuni din partea ONU. De departe, favoritul lui Ahmadinejad este Hugo Chavez. "Este fratele meu", a declarat iranialul in septembrie 2006, in cursul celei mai recente vizite la Caracas. In Nicaragua, sandinistul Daniel Ortega nu doreste decat un dialog formal cu SUA, iar ecuadorianul Rafael Correa se opune semnarii unui acord de liber schimb cu Washingtonul si existentei unei baze aeriene americane pe teritoriul Ecuadorului.

×
Subiecte în articol: externe chavez