Un suspect de terorism dă în judecată Polonia pe motiv că a fost închis şi torturat într-o bază secretă a CIA situată în această ţară. Prin intermediul avocaţilor săi, Abd al Rahim al-Nashiri, membru al reţelei Al-Qaeda, deţinut în prezent la baza de la Gunatanamo, a depus plângerea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după cum informează Radio Polonia, preluat de Mediafax. Polonia figurează, la fel ca România, pe lista ţărilor suspectate că au găzduit pe teritoriul lor centre de detenţie secrete unde CIA a transferat şi interogat, prin metode la limita torturii, suspecţi de terorism.
Arestat în 2002, Al-Nashiri este principalul suspect în ancheta privind atentatul comis în anul 2000 asupra portavionului american USS Cole, în apele yemenite. Atacul, în care au murit 17 membri ai echipajului, trece drept una dintre cele mai directe şi grele lovituri date Statelor Unite de reţeaua Al-Qaeda.
Avocaţii sauditului spun că acesta a fost deţinut într-o închisoare secretă a CIA de la baza Stare – Kiejkuty, din nord-estul Poloniei, în perioada decembrie 2002 – iunie 2003. Pe durata detenţiei, al-Nashiri ar fi fost torturat şi ameninţat de anchetatori că o vor aduce pe mama lui şi o vor abuza în faţa lui. Avocaţii suspectului afirmă că au depus plângere împotriva Poloniei pentru că a ignorat Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, care protejează prizonierii de tratamente inumane în timpul detenţiei, inclusiv de tortură.
Fostul director al CIA, Michael Hayden, spunea, în 2008, despre Abd al Rahim al-Nashiri că a fost unul dintre suspecţii Al-Qaeda supuşi tehnicii de interogare denumite „waterboarding” – în care se simulează înecul. Un alt suspect asupra căruia s-a aplicat această tehnică este Khalid Shaikh Mohammed, despre care mass-media internaţionale au scris că ar fi fost interogat în România, cu rezultate care au contribuit la prinderea lui Ossama ben Laden.
O purtătoare de cuvânt a Pentagonului a declarat recent că dacă sauditul va putea dovedi că a fost torturat, acuzaţiile împotriva lui ar putea fi înlăturate. „Nici o dovadă obţinută prin tortură sau tratament crud, inuman sau degradant nu poate fi admisă de o comisie militară”, a declarat locotenent colonelul Tanya Bradsher.
Gazdă bună pentru avioane F-16 americane
Angajamentul Poloniei ca aliat al Statelor Unite e pe cale să primească o nouă confirmare. Ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich, a anunţat că ţara sa speră să încheie un acord cu SUA privind staţionarea unor avioane de luptă F-16 pe teritoriul polonez, relatează AFP. Acordul ar putea fi semnat cu ocazia vizitei pe care preşedintele american Barack Obama o va efectua la Varşovia în perioada 27-28 mai.
„Acum avem discuţii cu partea americană în legătură cu acordurile detaliate, înainte de a preciza ce bază va fi folosită de detaşamentul aerian – detaşament permanent însărcinat cu întreţinerea avioanelor F-16 şi Hercules şi personal la sol, care va staţiona cu regularitate în Polonia”, a spus Klich. În timpul vizitei lui Obama la Varşovia, Statele Unite vor anunţa transferarea detaşamentului aerian de aparate F-16 de la Aviano (Italia) la Lask (centrul Poloniei), a afirmat luni şi cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, citând surse diplomatice de la Varşovia. „În cursul acestei vizite, va fi anunţată oficial decizia de transferare a escadrilei de F-16 multirol de la baza Aviano la baza Lask”, a precizat ziarul.
Surse oficiale americane au refuzat să confirme sau să dezmintă informaţia, dând însă asigurări că proiectul de acord anunţat de preşedinţii american şi polonez în decembrie este în curs de discutare. Casa Albă a anunţat, la 8 decembrie, după o întâlnire între Bronislaw Komorowski şi Barack Obama, „staţionarea unui detaşament aerian american în Polonia, pentru susţinerea rotaţiei periodice a avioanelor militare americane”.